Σε εκλογικές διαδικασίες προχωρούν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της ΠαΣΟΝοΠ

Posted on November 02, 2016, 9:02 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

 

logo-και-GnU-1200-300-ΠΑΣΟΝΟΠ

Συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

 

Σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται άλλη μια θητεία των εκλεγμένων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και των Αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων Σωματείων Νοσηλευτικού Προσωπικού στην Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ).

Αυτό σημαίνει ότι, όλα σχεδόν τα πρωτοβάθμια Σωματεία Νοσηλευτικού Προσωπικού θα οδηγηθούν σύντομα σε αρχαιρεσίες.

Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα την τελευταία εξαετία, όλοι όσοι αναλάβαμε την υποχρέωση της εκπροσώπησης του Νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, δώσαμε τον αγώνα μας στο μέτρο του δυνατού προκειμένου να διαφυλάξουμε κεκτημένα που ευθέως απειλούνταν από τις ισοπεδωτικές και οριζόντιες πολιτικές των μνημονίων.

Αποτρέψαμε επιτυχώς τα σχέδια περαιτέρω διάσπασης του Νοσηλευτικού προσωπικού, αποκρούοντας τη μεθόδευση δημιουργίας ξεχωριστών Επαγγελματικών Κλάδων για τις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης, εξέλιξη που αν τελεσφορούσε θα έβαζε ταφόπλακα στο όραμα για μια ενιαία, Πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσηλευτική εκπαίδευση. Μια μεθόδευση που – δυστυχώς – εξυφάνθηκε και δρομολογήθηκε από ένα πολιτικά και κομματικά διαπλεκόμενο μέρος της ίδιας της Νοσηλευτικής κοινότητας…

Αποκρούσαμε την απόπειρα διαχωρισμού του Νοσηλευτικού προσωπικού σε «Άριστους», «Μέτριους» και «Άχρηστους», όπως αυτό επιχειρήθηκε μέσω της εφαρμογής ενός σχεδίου αξιολόγησης του Νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος αλλά και δίχως ίχνος αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας και επιστημονικότητας, και κόντρα στις παροτρύνσεις της ίδιας διαπλεκόμενης Νοσηλευτικής μειοψηφίας περί του αντιθέτου.

Καταφέραμε, μέσα στη δύνη σαρωτικών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα, να κατοχυρώσουμε την υπαγωγή του Νοσηλευτικού επαγγέλματος στη νέα λίστα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και να αναδείξουμε τη δυνατότητα αλλαγής Ασφαλιστικού Φορέα για τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους, γεγονός που θα τους διασφαλίσει την κατά μία πενταετία νωρίτερα συνταξιοδότηση, σε σχέση με το γενικό όριο ηλικίας. Η επιτυχία αυτή αφορά στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού, και όχι μόνο τους ΠΕ, ή τους ΤΕ ή τους ΔΕ, αλλά και τους ΥΕ, τις Μαίες και τους Επισκέπτες Υγείας, καταδεικνύοντας περίτρανα τη σημασία της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης του συνόλου του Νοσηλευτικού προσωπικού σε ένα κοινό Φορέα, κόντρα στις λογικές κατακερματισμού και της δημιουργίας υποσυνόλων με αυτόνομη, και συχνά αντίθετη πορεία.

Με αυτή την επιτυχία ως πρότυπο, συνεχίζουμε να διεκδικούμε το πάγιο αίτημα για τη δημιουργία κοινού Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου, που θα διαχωρίσει το Νοσηλευτικό προσωπικό από το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς θα προβλέπει ξεχωριστό τρόπο πρόσληψης, αξιολόγησης, εξέλιξης, αμοιβής.

Αυτή την πρόκληση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα η νέα γενιά συνδικαλιστικών στελεχών που θα προκύψουν από τις προσεχείς αρχαιρεσίες.

Με δεδομένο ότι εντός του 2017 η Κυβέρνηση υποχρεούται να καταργήσει το Επίδομα ΒΑΕ λόγω ευθυγράμμισης της Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το Πολιτικό κόστος μιας οριζόντιας μείωσης της τάξης των 150 ευρώ για το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού, η θεσμοθέτηση Ειδικού Νοσηλευτικού Μισθολογίου στα πλαίσια ενός Ειδικού Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου, φαντάζει μονόδρομος!

 

Αυτή η εξέλιξη πρόκειται να αποτελέσει τομή στη σύγχρονη Νοσηλευτική ιστορία και η ευθύνη όσων αναλάβουν να τη διαχειριστούν, θα αποδειχθεί βαρύτατη.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων στην επικείμενη ανοικτή εκλογική διαδικασία, είτε ως υποψήφιοι είτε ως απλοί ψηφοφόροι, αλλά προπάντων η συμμετοχή όλων στα κοινά, είναι επιβεβλημένη.

Σας καλούμε λοιπόν να μη μείνετε απλοί παρατηρητές. Σας καλούμε να μην ενδώσετε σε εκβιασμούς. Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας στις φωνές της απαξίωσης και της ισοπέδωσης στη λογική του «ωχ αδελφέ, όλοι ίδιοι είναι…».

Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Τα στελέχη της ΠαΣΟΝοΠ ήταν και παραμένουν πάντα μάχιμοι Νοσηλευτές της βάρδιας, που δεν εξαργύρωσαν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα με καρέκλες και οφίτσια… Όλοι εμείς που παραμένουμε από την αρχή σταθεροί στις διεκδικήσεις μας για δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου στο ΕΣΥ και για ενιαία, Πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσηλευτική Εκπαίδευση, λοιδορηθήκαμε και διωχθήκαμε όσο λίγοι… Ωστόσο, με πίστη και επιμονή, παραμένουμε σταθεροί και αταλάντευτοι στην πορεία που πρώτοι χάραξαν οι συνάδελφοί μας στη Θεσσαλονίκη το 2002.

Σ’ αυτή την κοινή πορεία καλούμε όλους εσάς να ακολουθήσετε, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε  το «αύριο»!

%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-3-s-%cf%83%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%cf%83-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae %ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-s-%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%83%cf%85-%cf%83%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%cf%83-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.