Global Nurses United News round up

Posted on February 10, 2017, 6:03 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 33 secs

 

 

 

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία “ αντιμετωπίζονται σαν σάκοι του μποξ ”- Μία επίθεση κάθε μία ώρα στην πολιτεία της Βικτώρια στην Αυστραλία.

 

 

 

Σχεδόν κάθε μία ώρα ένας εργαζόμενος στο χώρο της υγείας, δέχεται δαγκωνιές, τον φτύνουν, κακοποιείτε ή απειλείτε, ενώ προσπαθεί να περιθάλψει ασθενείς στα νοσοκομεία της Βικτώρια στην Αυστραλία.

Τα δημόσια νοσοκομεία και η υπηρεσία των ασθενοφόρων για πρώτη φορά έχουν δημοσιοποιήσει τον αριθμό αυτών των αναφορών, παρέχοντας τη σαφέστερη εικόνα ακόμα και για τις απειλές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι. Υπήρξαν  8627 αναφορές επαγγελματικής βίας στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του 2016 (από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο) και από αυτές 1166 περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή την ασθένεια του προσωπικού, όπως αποκαλύπτεται από την ανάλυση των ετήσιων εκθέσεων των υπηρεσιών

υγείας.

 

Αυτό σημαίνει ότι το ισοδύναμο του προσωπικού τριών νοσοκομείων κάθε μέρα τον περασμένο χρόνο είχαν υποστεί τραυματισμούς από την άσκηση βίας. Ωστόσο, η υπουργός υγείας, Jill Hennessy, πιστεύει ότι αυτά δεν είναι ακόμα η πλήρης εικόνα:

« είμαι ακόμη ανήσυχη ότι η βία και η επιθετικότητα προς τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης είναι σημαντικά υπό- αναφερόμενη » δήλωσε.

« Δεν θέλουμε το προσωπικό να υποφέρει σιωπηλά και αναγνωρίζουμε ότι αυτά είναι πολύπλοκα και ποικιλόμορφα θέματα αλλά δεν πρόκειται να ανεχθούμε το εργατικό δυναμικό στον χώρο της υγείας να αντιμετωπίζεται σαν σάκος του μποξ ».

Η κα. Hennessy δήλωσε ότι οι επιθέσεις δε συμβαίνουν μόνο στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και στις ψυχιατρικές κλινικές αλλά συμβαίνουν επίσης, στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων, στα μαιευτήρια, στις μονάδες εντατικής θεραπείας και σε προκλήσεις που υφίσταται το παραϊατρικό προσωπικό.

Το νοσοκομείο με το μεγαλύτερο αριθμό των αναφορών για το έτος  ήταν το νοσοκομείο Ballarat, όπου υπήρχε το ισοδύναμο των δύο αναφερόμενων επιθέσεων στο προσωπικό κάθε μέρα ή 851 επιθέσεις όλον το χρόνο.

Υπήρξε μία έκθεση καταγραφής βίας σχεδόν σε έναν στους τρείς εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στο νοσοκομείο Ballarat.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο αριθμός των περιστατικών αντανακλάται στην εκπαίδευση του προσωπικού για να τους ενθαρρύνει να αναφέρουν έστω και ελάχιστης σημασίας περιστατικά.

« Η εκπαίδευση έχει επίσης βοηθήσει το προσωπικό να αναγνωρίζει πώς να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της σοβαρής άσκησης βίας εναντίον τους » είπε, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο έχει αυξήσει την κάλυψή του με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ( CCTV- Closed Circuit Television ), ενισχύθηκε το προσωπικό ασφαλείας και άλλαξε το χώρο αναμονής του τμήματος των επειγόντων περιστατικών.

Στη μητροπολιτική Μελβούρνη ο Peninsula Health, ( ο μεγαλύτερος πάροχος της υγειονομικής περίθαλψης που εξυπηρετεί τις μητροπολιτικές και περιφερειακές περιοχές στην Mornington Peninsula), όπου έχει νοσοκομεία  στο προάστιο Frankston  και στην παραθαλάσσια πόλη Rosebud της Αυστραλίας, κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό περιστατικών βίας, με 719 στο σύνολο, ή ένα για κάθε πέντε υπαλλήλους.

Η Fiona Reed, εκτελεστικός διευθυντής της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής του Peninsula Health απέδωσε σε αυτό ιδιαίτερη έμφαση κατά την υποβολή των εκθέσεων. Δήλωσε, ότι η υπηρεσία δίδαξε στο προσωπικό τεχνικές αποκλιμάκωσης ενώ παράλληλα έκανε αλλαγές στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και στους θαλάμους των νοσοκομείων.

« Έχουμε συστήσει μια συντονιστική επιτροπή αντιμετώπισης της επαγγελματικής βίας “Occupational Violence Steering Committee” η οποία έχει οδηγήσει σε συμπληρωματικούς ελέγχους σε θαλάμους υψηλού κινδύνου, σε συμβόλαια συμπεριφοράς για τους ασθενείς με γνωστή επιθετικότητα και μια εξορθολογισμένη διαδικασία κλιμάκωσης για το προσωπικό ».

 

Στο Austin Health, ( ο κύριος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σε τριτοβάθμιο επίπεδο και στην έρευνα στο τομέα της υγείας ), περισσότερα από τα τρία τέταρτα των 567 περιστατικών βίας που αναφέρθηκαν οδήγησαν σε τραυματισμό του προσωπικού,  το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο στο κράτος. Η εκπρόσωπος του Austin Health, δήλωσε ότι αυτό έγινε επειδή ορίζεται  ασθένεια ή  τραυματισμός σε « γενικές γραμμές ».

Η ετήσια έκθεση των ασθενοφόρων της πολιτείας της Βικτώρια, έδειξε ότι περισσότερα από ένα άτομο παραϊατρικού προσωπικού δεχόταν επίθεση καθημερινά ή περίπου ένα στα εννέα άτομα είναι θύματα από επιθετικούς ασθενείς ή συνοδούς, παρευρισκόμενους σε 580 περιστατικά που έχουν αναφερθεί.

Ο γενικός γραμματέας της ένωσης των εργαζομένων στα ασθενοφόρα, Steve Mc Ghie, δήλωσε για το παραϊατρικό προσωπικό ότι ούρλιαζαν σε αυτό, το κακοποίησαν και το προσέβαλαν. Τέτοιου είδους περιστατικά οδήγησαν το παραϊατρικό προσωπικό να  εγκαταλείψει τη δουλειά του, να απομονωθεί από τους φίλους και την οικογένεια ή να στραφεί στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

« Μόλις περίπου πριν από δύο μήνες το παραϊατρικό προσωπικό δέχθηκε σωματική επίθεση και ένας από τους τραυματιοφορείς παραμένει ακόμη εκτός εργασίας. Το βλέπουμε να συμβαίνει σε καθημερινή βάση », είπε.

Η έκθεση του 2015 από τον Γενικό Ελεγκτή για τη βία στον επαγγελματικό χώρο, στον τομέα της υγείας, βρήκε τους ιατρούς πρώτης γραμμής και τους νοσηλευτές αντιμέτωπους με απαράδεκτα  περιστατικά βίας που μπορούν να προληφθούν. Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων, η πολιτειακή κυβέρνηση υποσχέθηκε 20 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση της ασφάλειας στα είκοσι έξι κρατικά νοσοκομεία.

Η εκπρόσωπος της Shadow Health, Mary Wooldridge είπε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός της Βικτώρια, Daniel Andrews, απέτυχε να φέρει σε πέρας την προεκλογική του υπόσχεση, να μειώσει τη βία κατά των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Οι νοσηλευτές και οι μαίες του δημόσιου τομέα, επιχείρησαν μια συμφωνία, η οποία επί του παρόντος, εξετάζεται λεπτομερώς και περνάει από τη ψηφοφορία των εργαζόμενων της Επιτροπής των Εργασιακών Σχέσεων της Αυστραλίας ( Fair Work Australia ) και περιλαμβάνει μια ρήτρα η οποία απαιτεί όλες οι υπηρεσίες υγείας να εφαρμόζουν σχέδια δράσης για την επαγγελματική βία και την επιθετικότητα.

« Οι νοσηλεύτριες, οι μαίες και οι φροντιστές, δέχονται δαγκωματιές, γρονθοκοπούνται, τους φτύνουν, τους σέρνουν στα πατώματα, δέχονται απειλές και τους πετάνε αντικείμενα. Σοβαρή άσκηση βίας στο χώρο εργασίας, αλλάζει τις ζωές των νοσηλευτών και των μαιών για πάντα » δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, Paul Gilbert.

« Το σύστημα υγείας της πολιτείας της Βικτώρια, είναι σε μια σημαντική μεταβατική φάση, το οποίο κινείται πέρα από την προεκλογική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας, ενθαρρύνοντας την καταγγελία πράξεων βίας έτσι ώστε στην πραγματικότητα να σταματήσει η άσκηση βίας κατά των νοσηλευτών και των μαιών ».

 

Επιμέλεια:

 Ζωή Αποστολίδου

Μέλος Γεν. Συμβουλίου ΠαΣΟΝοΠ

 

Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση στην Ελληνική γλώσσα του άρθρου :http://www.theage.com.au/Victoria/hospital-workers-trated-like-punching-bags-one-attacked-every-hour-invictoria-20161029-gsdnia.html..

Rania Spooner, Craig Butt.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.