ΣΤΟ ΟΝΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΘΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Posted on July 16, 2017, 5:38 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 40 secs

 

Registered nurses Sheena Howard (left) and Jill Staples (right) speak with Ontario Premier Kathleen Wynne last month at the Registered Nurses’ Association of Ontario’s 17th annual Queen’s Park Day. – Submitted photo

 

Η κυβέρνηση του Οντάριο στον Καναδά, σύντομα θα εξουσιοδοτήσει τους νοσηλευτές να συνταγραφούν συγκεκριμένα φάρμακα, αυτόνομα, και να επικοινωνήσουν κάποιες απλές διαγνώσεις, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της επαρχίας του Οντάριο, Eric Hoskins την Τρίτη.

« Με την εισαγωγή των προτεινόμενων τροποποιήσεων στη νομοθεσία περί της νοσηλευτικής άσκησης, την άνοιξη που μας πέρασε, θα εξουσιοδοτήσουμε τους νοσηλευτές να συνταγογραφούν ορισμένα φάρμακα για απλές παθήσεις και να επικοινωνήσουν διαγνώσεις  με σκοπό τη συνταγογράφηση, καθιστώντας ευκολότερη και ταχύτερη για τους κατοίκους του Οντάριο τη  δυνατότητα να αποκτήσουν υψηλής ποιότητας παροχές υγείας τις οποίες αξίζουν », δήλωσε ο Hoskins σε μια αποκλειστική δήλωση στην εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Metroland Media Toronto.

O Υπουργός Υγείας, Eric Hoskins είπε ότι η συνεργασία με τους νοσηλευτές είναι η τελευταία από τις « σημαντικές βελτιώσεις » που έχει πραγματοποιήσει το κόμμα των Φιλελεύθερων στο σύστημα υγείας του Οντάριο από το 2003.

« Η αυξημένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τα βελτιωμένα αποτελέσματα και η καλύτερη εμπειρία από την πλευρά των ασθενών είναι όλα άμεσα αποτελέσματα των επενδύσεων που έχουμε κάνει και της σκληρής δουλειάς που γίνεται από τους νοσηλευτές και τους υπολοίπους επαγγελματίες υγείας », ανέφερε ο Hoskins στη δήλωσή του.

Τον περασμένο μήνα, ο Hoskins ανακοίνωσε σε περίπου 110 Νοσηλευτές και φοιτητές της Νοσηλευτικής, της Ομοσπονδίας των Νοσηλευτών του Οντάριο  (Registered Nurses Association of Ontario) κατά την 17η ετήσια Queen’s Park Day, τις προτεινόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις.

Αν εγκριθούν, οι ρυθμιστικές αυτές αλλαγές θα περιλαμβάνουν την εξουσιοδότηση των νοσηλευτών να συνταγογραφούν κάποιες ελεγχόμενες ουσίες.

Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής για τους νοσηλευτές και  για τους ειδικευμένους νοσηλευτές αποτελεί μια μακροχρόνια προτεραιότητα για την Ένωση, δήλωσε η Doris Grinspun, μέλος της Ομοσπονδίας  Νοσηλευτών  του Οντάριο CEO.

« Κάνοντας αυτό το τεράστιο βήμα, γράφουμε ιστορία » είπε η Grinspun. Είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι. Θα επιτρέψει στους Νοσηλευτές να προσφέρουν πλήρη συμβολή στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη όλων των κατοίκων του Οντάριο.

« Τώρα οι νοσηλευτές και οι ειδικευμένοι νοσηλευτές μπορούν να αποτελέσουν μια τεράστια λύση σε θέματα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, όχι μόνο για τους ασθενείς- πελάτες αλλά και για τις επιπλοκές και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος »,  πρόσθεσε η Grinspun. Ένα ποσοστό των ασθενών, αν αντιμετωπιζόταν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή σε Μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας εγκαίρως, δε θα χρειαζόταν να έχουν προσέλευση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

 

Οι κανονιστικές αλλαγές για τους νοσηλευτές του Οντάριο είναι μια συγκεκριμένη προτεραιότητα για τον Hoskins για τα επόμενα δυο χρόνια, όπως περιγράφεται στην επιστολή που δέχτηκε από την πρωθυπουργό του Οντάριο Kathleen Wynne, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν 96.000 εγγεγραμμένοι νοσηλευτές στο Οντάριο. Η Grinspun δήλωσε ότι ακόμη και το 10% των εγγεγραμμένων νοσηλευτών αν ακολουθήσει την εθελοντική πορεία για να συνταγογραφήσει φάρμακα, « είναι περίπου 10.000 εγγεγραμμένοι νοσηλευτές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεράστια λύση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ».

Έδωσε το παράδειγμα, του πως ένας νοσηλευτής εξουσιοδοτημένος να συνταγογραφήσει φάρμακα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θεραπευτικά έναν ασθενή που νοσηλεύεται σε Μονάδα μακροχρόνιας Φροντίδας με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

« Τώρα, στέλνουμε αυτό το άτομο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Πόσο συχνά έρχονται οι γηρίατροι στη μονάδα μακροχρόνιας φροντίδας, να ελέγχουν και να συνταγογραφούν το αντιβιοτικό », είπε.

Το κόμμα των Φιλελεύθερων στο Οντάριο άρχισαν τις νοσηλευτικές μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια του πρώην πρωθυπουργού Dalton ΜcGuinty.

« Κατά την περίοδο του McGuinty οι ειδικευμένοι νοσηλευτές εξουσιοδοτήθηκαν να παραπέμπουν τους ασθενείς από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών στα νοσηλευτικά τμήματα, να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και στη συνέχεια να φεύγουν οι ασθενείς », ανέφερε η Grinspun.

« Σήμερα πολλές άλλες δικαιοδοσίες επιτρέπουν στους νοσηλευτές να το κάνουν αυτό. Η επαρχία του Οντάριο ήταν η πρώτη ».

Κατά την Wynne, σήμερα υπάρχουν 75 χρηματοδοτούμενες θέσεις Νοσηλευτών σε Μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας, πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια, οι νοσηλευτές του Οντάριο έχουν αυξηθεί από 1500 σε 2000 έως πολύ επάνω από 3000 δήλωσε η Grinspun.

 

 

Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση στην Ελληνική γλώσσα του άρθρου
https:www.insidetoronto.com/news-story/7177546-exclusive-ontario-to-authorize-registered-nurses-to-prescribe-drugs/.
Tamara Shephard
Επιμέλεια: Ζωή Αποστολίδου
Μέλος Γεν. Συμβουλίου ΠαΣΟΝοΠ

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.