Σύσκεψη Φορέων ” Νοσηλευτική Εκπαίδευση”

Posted on March 08, 2018, 12:09 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

 

Αθήνα, 07/03/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σύσκεψη Φορέων με θέμα τα Επίπεδα Εκπαίδευσης και άσκησης της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα

 

            Σύσκεψη Ακαδημαϊκών και λοιπών Νοσηλευτικών Φορέων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 στο Υπουργείο Υγείας ύστερα από σχετική πρόσκληση που απέστειλε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), με θέμα: «Επίπεδα Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης και άσκησης της Νοσηλευτικής».

Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των Φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, είναι η αναγκαιότητα μιας γενναίας μεταρρύθμισης στο υπάρχον εκπαιδευτικό μοντέλο των τριών επιπέδων Νοσηλευτικής (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ) και η θεσμοθέτηση και στη χώρα μας, ενός και μόνο Πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των Νοσηλευτικών Φορέων συγκλείνει στην πρόταση δημιουργίας μιας νέας ειδικότητας εργαζομένων στο χώρο της υγειονομικής φροντίδας στα πρότυπα αντίστοιχων ειδικοτήτων που υφίστανται στα Υγειονομικά Συστήματα χωρών του Εξωτερικού, αυτή  των ¨Φροντιστών Ασθενών¨, που δε θα φέρουν στον επαγγελματικό τους τίτλο κανενός είδους Νοσηλευτικό επιθετικό προσδιορισμό, προς αποφυγή μελλοντικών αυθαιρεσιών και συγχύσεων.

Επίσης, οι περισσότεροι Φορείς συμφώνησαν στην απαραίτητη διευκρύνηση ότι ο νέος επαγγελματικός τίτλος που σήμερα προτείνεται, αυτός των ¨Φροντιστών Ασθενών¨, δεν αφορά τους έως σήμερα εργαζόμενους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, ενώ αναμένεται νέα πρόσκληση από την ΕΕ του ΕΣΑΝ όπου θα συζητηθούν προτάσεις για τη διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης.

    Πάγιο και δίκαιο αίτημα της ΠαΣΟΝοΠ είναι, οι ΔΕ  Συνάδελφοί μας που σήμερα υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία και υπό προϋποθέσεις να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης, που για εμάς στην ΠαΣΟΝοΠ, δεν είναι ένα άλλο κεφάλαιο, θέλει ιδιαίτερη προσοχή από μέρους όλων των Φορέων. Διότι σήμερα οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών που εργάζονται στο Σύστημα, έχουν προσφέρει και προσφέρουν πολλά. Έχουν το ηθικό πλεονέκτημα, και πρέπει όλοι να το σεβαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠαΣΟΝοΠ κος  Γιώργος Τσόλας.

 

                                                            Γραφείο Τύπου ΠαΣΟΝοΠ

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.