Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας & Θράκης πραγματοποίησε θεσμικές συναντήσεις

Posted on September 22, 2019, 10:47 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 15 secs

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας & Θράκης πραγματοποίησε θεσμικές συναντήσεις με τους βουλευτές του Νομού Δράμας κκ  Μπλούχο Κωνσταντίνο – Νέα Δημοκρατία Ξανθόπουλο Θεόφιλο – Σύριζα  Κεφαλίδου Χαρά –  Κίνημα Αλλαγής,  την Παρασκευή 20/09 και την Δευτέρα 23/09 Σεπτεμβρίου 2019.Στις συναντήσεις τέθηκε το σοβαρό θέμα της Νοσηλευτικής υπο- στελέχωσης στο ΓΝ ΔΡΑΜΑΣ με πραγματικούς αριθμούς ενώ κατατέθηκε και υπόμνημα με τα πάγια και διαρκή αιτήματα του Σωματείου.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες Κυρίες

Με το παρόν υπόμνημα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις ελλείψεις σε μόνιμο Νοσηλευτικό Προσωπικό του Γ. Ν. ΔΡΑΜΑΣ.

Αναλυτικότερα, στη Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι κενές 32 οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού (12 ΤΕ & 20 ΔΕ) 4 οργανικές θέσεις ΤΕ Μαιών και  9 οργανικές θέσεις Τραυματιοφορέων και Βοηθών θαλάμου.

Στον οργανισμό του Γ.Ν ΔΡΑΜΑΣ προβλέπονται 5 θέσεις ΠΕ Νοσηλευτών, 121 θέσεις ΤΕ Νοσηλευτών, 133 θέσεις ΔΕ Νοσηλευτών, 20 θέσεις ΤΕ Μαιών και 40 θέσεις Τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Με σύμβαση ΟΑΕΔ, επικουρικών στο νοσοκομείο έχουμε 12 θέσεις Νοσηλευτών 2 θέσεις Μαιών και 7 θέσεις Τραυματιοφορέων. Σε αναρρωτική άδεια λόγου σοβαρών προβλημάτων υγείας είναι 9  Νοσηλευτές. Σε άνευ αποδοχών 5 νοσηλευτές, σε άδεια μητρότητας 3 Νοσηλευτές σε μετακίνηση προς Κ.Υ. Προσοτσάνης, Παρανεστίου Νευροκοπίου και ΟΚΑΝΑ 9 Νοσηλευτές. Επιπρόσθετα είχαμε την πρόωρη απώλεια από την ζωή 3 συναδέλφων.

Παρά τις επανειλημμένες προφορικές αναφορές για την έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Δράμας δεν έχει δοθεί λύση στην υποστελέχωση σε Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Η καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου λόγο της οικονομικής κρίσης ( προσέλευση ασθενών σε εξωτερικά ιατρεία και τμήμα επειγόντων περιστατικών για το έτος 2018 105.000  με 8500 εισαγωγές σε όλα τα τμήματα του Γ.Ν ΔΡΑΜΑΣ )   οι αυξημένες ανάγκες στην νοσηλεία, με το 65 % του Νοσηλευτικού Προσωπικού του Γ Ν Δράμας να έχουν ηλικία άνω των 45 ετών με 25-35 χρόνια υπηρεσίας, οι μακροχρόνιες άδειες κύησης αλλά και ασθενείας λόγου σοβαρών προβλημάτων υγείας, συναδέλφων, οι μετακινήσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού σε

άλλες δομές υγείας εντός νομού, η έλλειψη Ιατρικού Προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων, έλλειψη Κοινωνικού Λειτουργού,  καλούν τους νοσηλευτές να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια  για να παρέχουν ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα.  Λόγο της έλλειψης σε Νοσηλευτικό Προσωπικό δεν μπορεί  να γίνει πλήρη εφαρμογή του άρθρου 29 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Νόμος 3528/2007), «όπου ο υπάλληλος παρέχει την εργασία του μέσα στον οριζόμενο από τις κείμενες γενικές ή ειδικές διατάξεις χρόνο».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ως άνω ΠΔ, «για κάθε περίοδο 24 ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από έντεκα (11) συνεχείς ώρες. Η περίοδος των 24 ωρών αρχίζει την 00:01 και λήγει την 24:00 ώρα».

Η παραπάνω κατευθυντήρια διάταξη εξειδικεύεται από τις σχετικές ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος 88/1999 (Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104/ΕΚ).

Η νοσηλευτική υποστελέχωση αγγίζει τα όρια επικινδυνότητας εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό , χωρίς ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών-νοσηλευόμενων 1-2 νοσηλευτές για 25-50 ασθενείς με 2-3 τραυματιοφορείς  για όλα τα τμήματα κατά την νυχτερινή βάρδια, με αλλότρια καθήκοντα , με χρέος σε κανονική άδεια, κάνοντας το έργο των συναδέλφων Νοσηλευτών δύσκολο, επικίνδυνο, εξοντωτικό. Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί!!!!!

Είμαστε αυτοί που έρχονται σε πρώτη επαφή με τους ασθενείς από την στιγμή της προσέλευσής τους στο νοσοκομείο και σε όλη την διάρκεια της παραμονής τους σ’ αυτό. Ο κύριος ρόλος μας δεν είναι ο ρόλος του καλού Σαμαρείτη αλλά ο ρόλος της προσφοράς νοσηλευτικού έργου.

Γι΄ αυτό σας καλούμε  να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για την :

 1).Άμεση στελέχωση της Νοσηλευτικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό. 2) Πρόσληψη επικουρικού Νοσηλευτικού  Προσωπικού ή επιπλέων προσωπικό με σύμβαση ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ έως ότου διεκπεραιωθούν  μόνιμες προσλήψεις.

3) Άμεση επιστροφή του Νοσηλευτικού Προσωπικού που μετακινήθηκε σε άλλες δομές υγείας μέσα στο Νομό Δράμας.

4) Άμεση στελέχωση της Ιατρικής υπηρεσίας.

Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.