Παρέμβαση για Οικονομική ενίσχυση στο Νοσηλευτικό Προσωπικό

Posted on May 04, 2020, 2:47 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Αθήνα, 4 Μαϊου 2020

Προς:

Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Αξιότιμοι κύριοι,

Οι αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και νοσοκομειακής φροντίδας που δημιούργησε η πανδημία της νόσου COVID-19, ανάγκασε το νοσηλευτικό προσωπικό να βρεθεί για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή της μάχης και να στηρίξει με σθένος το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έτσι, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, επισκέπτες υγείας και μαίες / μαιευτές βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση τους τελευταίους μήνες, δίνουν καθημερινούς αγώνες στους χώρους εργασίας, σε συνθήκες δύσκολες και επικίνδυνες για την υγεία τους. Το καθήκον αυτή τη στιγμή επιβάλλει τόλμη, προσφορά και αντοχές, παρά την απειλή της συσσωρευμένης σωματικής και ψυχικής κόπωσης. Δουλεύουμε για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, αναγκαζόμαστε να μένουμε μακριά από τις οικογένειές μας, ζούμε με το διαρκή φόβο μήπως προσβληθούμε οι ίδιοι από τον ιό και τεθούμε εκτός υπηρεσίας ή τον μεταδώσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Με βάση την υπ’ αρ. πρωτ. Γ4β/ΓΠ/οικ.18449/16-03-2020 Εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, το νοσηλευτικό προσωπικό όλων των δημόσιων δομών υγείας εξαιρέθηκε από την άδεια ειδικού σκοπού που χορηγείται σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που φοιτούν έως και την Γ’ Γυμνασίου για το διάστημα που αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων. Εξαιρέσεις προβλέφθηκαν για τις περιπτώσεις εργαζομένων μονογονεϊκών οικογενειών όπως και εργαζομένων που είτε έχουν σύζυγο εργαζόμενο εκτός χώρας ή σύζυγο εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα που δεν λαμβάνει άδεια ειδικού σκοπού ή τέλος σύζυγο που εργάζεται στο δημόσιο και δεν λαμβάνει άδεια ειδικού σκοπού μετά από αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου. Σε κάθε άλλη περίπτωση και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους περισσότερους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι άδειες ειδικού σκοπού δεν εγκρίνονται. Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Υγείας έχουν ανασταλεί ήδη από τις 26-02-2020 οι κανονικές μας άδειες (υπ’ αρ. 13338/26-02-2020 Απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια).

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές, αν και έκτακτες, καταλήγουν να πλήττουν σοβαρά κάποιους από τους συναδέλφους μας και ως συνέπεια είναι καθήκον μας να αναδείξουμε τις περιπτώσεις αυτές και να υποδείξουμε τρόπους αντιμετώπισης. Έτσι για παράδειγμα, μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχουν εργαζόμενοι με ανήλικα παιδιάκαι ο/η σύζυγος εργάζεται  στο χώρο της Υγείας  ή σε  φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 5 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 55/Α΄/11-03-2020) όπως υπηρετούντες σε σώματα ασφαλείας / ένοπλες δυνάμεις, οι οποίοι είναι  αναγκασμένοι αφενός να δουλεύουν σε άλλες περιοχές της χώρας μακριά από τις οικογένειές τους, αφετέρου να μη μπορούν να λάβουν ούτε εκείνοι κανονικές ή ειδικές άδειες. 

 Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα για τον εργαζόμενο στο νοσοκομείο σύζυγο που μένει μόνος να αναθέτει τη φροντίδα και επίβλεψη του παιδιού σε συγγενικά πρόσωπα (π.χ. παππούδες – γιαγιάδες) για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά τα πρόσωπα ανήκουν ήδη στις ευπαθείς ομάδες ήδεν κατοικούν στην ίδια πόλη κ.ο.κ. Δεδομένης μάλιστα της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, εκλείπει πλέον και η δυνατότητα των γονέων να επιλέξουν την παράταση της παραμονής των παιδιών τους σε ολοήμερα τμήματα των σχολείων. Όλα αυτά  έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνα τους ή λόγω ηλικίας δεν είναι ασφαλές να μένουν μόνα τους, να βρίσκονται «στον αέρα» και οι γονείς τους να αγωνιούν καθημερινά για το πώς θα ανταπεξέλθουν , πληρώνοντας κάποιες φορές υπηρεσίες φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους για το διάστημα που απουσιάζουν από το σπίτι.

 Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιου είδους πρόνοια για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων, ζητούμε από τα αρμόδια Υπουργεία να διευκρινίσουν εάν και με ποιον τρόπο προτίθενται να απαλύνουν την αγωνία και τα νέα αυτά βάρη των συναδέλφων μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή σας καλούμε να εισηγηθείτε:

  • είτε διεύρυνση του πεδίου δυνατότητας λήψης άδειας ειδικού σκοπού ώστε να συμπεριληφθούν οι προαναφερθείσες περιπτώσεις προσωπικού
  • είτε να εγγυηθείτε τη χορήγηση ενός έκτακτου οικονομικού βοηθήματος υποστήριξης των αναγκών φροντίδας και επίβλεψης των μικρών παιδιών από ειδικές δομές ή επαγγελματίες.

Γρ. Τύπου ΠαΣΟΝοΠ

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.