Eπιστολή – παρέμβαση της ΠΑΣΟΝΟΠ στους Συλλόγους Καρκινοπαθών & στους Φορείς του Πειραιά, αναφορικά με τη λειτουργία του ΕΑΝΠ “Μεταξά”.

Αξιότιμοι κύριοι/ες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα – και με αφορμή έντυπα & ηλεκτρονικά δημοσιεύματα αναφορικά με τη λειτουργία του μεγαλύτερου Αντικαρκινικού νοσοκομείου της χώρας – αναδεικνύεται για πολλοστή φορά μια χρόνια παθογένεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η υποστελέχωση, και συγκεκριμένα η υποστελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Δημόσιων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.


Η Ομοσπονδία μας τα δέκα (10) τελευταία χρόνια θέτει ανελλιπώς ως πρωταρχικό της αίτημα την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού Νοσηλευτικού Προσωπικού, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των Μονάδων Υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, το οποίο υπηρετούμε έχοντας δώσει όρκο. Ένα αίτημα που συχνά αντιμετωπίστηκε από την Πολιτεία ως συντεχνιακό, ενώ στην ουσία αποτελεί αμιγώς κοινωνικό αίτημα

Δυστυχώς, τόσο για εμάς ως λειτουργούς της Υγείας, όσο και για το κοινωνικό σύνολο εν γένει, οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας προς την Πολιτεία δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής, με τα γνωστά πλέον σε όλους αποτελέσματα.

Σήμερα, ύστερα από πέντε (5) και πλέον έτη διαρκούς ύφεσης και με δεδομένους τους περιορισμούς των δανειακών υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» ακολουθεί δυστυχώς τη μοίρα όλων – σχεδόν – των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας, που δεν είναι άλλη από την «εκ των έσω» κατάρρευση.

Συγκεκριμένα: Στο Οργανόγραμμα του «ΜΕΤΑΞΑ» προβλέπονται περί τις 425 θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων –αριθμός που ακόμα και αυτός αμφισβητείται με βάση τα διεθνή πρότυπα, καθώς σύμφωνα με όσα παγκοσμίως παραδεκτά ισχύουν απαιτείται τουλάχιστον υπερδιπλάσιο Νοσηλευτικό Προσωπικό προκειμένου να παρέχονται ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Ωστόσο, οι 180 εναπομείναντες υπηρετούντες συνάδελφοί μας στο ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ» δίνουν τα τελευταία χρόνια υπεράνθρωπο αγώνα από το υστέρημα του σωματικού και ψυχικού τους αποθέματος προκειμένου να κρατηθεί το Νοσοκομείο ζωντανό, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η Πολιτεία θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και θα δώσει την πολυπόθητη λύση.

Μάταια, όμως. Η υπαγωγή του Νοσηλευτικού Προσωπικού στο μέτρο του περιορισμού των προσλήψεων Δημοσίων Υπαλλήλων, έχει ως αποτέλεσμα το σταδιακό «κλείσιμο» χειρουργικών αιθουσών και την αναστολή λειτουργίας κρεβατιών στις ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχει πλέον εκείνο το εξειδικευμένο Νοσηλευτικό Προσωπικό που μέχρι πρότινος διασφάλιζε τη λειτουργία τους.

Έχοντας αποποιηθεί κάθε δικαιώματος σε προσωπική και οικογενειακή ζωή – οι περί τις 6.000 οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης που «χρωστά» το Νοσοκομείο στους 180 εναπομείναντες το καταμαρτυρούν – το Νοσηλευτικό Προσωπικό στις Κλινικές και στα Τμήματα του «ΜΕΤΑΞΑ» δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών, ενώ η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας αδυνατεί πλέον να συντάξει εργασιακό πρόγραμμα για όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου.

Σε πολλές περιπτώσεις, το Νοσηλευτικό Προσωπικό αδυνατεί να εγγυηθεί ακόμη και την ασφάλεια των ασθενών που νοσηλεύονται.

Μπροστά σ’ αυτή την διαμορφωμένη κατάσταση που δεν αποτελεί εικασία αλλά αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, η Διοίκηση του «ΜΕΤΑΞΑ» αποφάσισε τη σύμπτυξη κλινικών και την αναστολή λειτουργίας 35 κλινών, σε σύνολο περίπου 400.

Την ίδια στιγμή, ακούγονται φωνές από διάφορες πλευρές που για προφανείς μικροκομματικούς λόγους και σκοπιμότητες, με ιδιαίτερη ένταση και ευκολία «καταγγέλλουν» και «καταδικάζουν» Πολιτικές και επιλογές που με προθυμία υπηρέτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ παρουσιάζονται ως οι «αθώοι του αίματος» απέναντι σε μια πραγματικότητα που με τη στάση τους συνδιαμόρφωσαν.

Με προφανή σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, και καλυπτόμενοι πίσω από το όψιμο – και κατά δική τους δήθεν αποκλειστικότητα – ενδιαφέρον για το χειμαζόμενο Ελληνικό λαό, διεκδικούν (;) την ακύρωση της απόφασης της Διοίκησης του ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ» και τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης όπως αυτή ως άνω περιγράφηκε.

Σ’ αυτή τους μάλιστα την προσπάθεια, εμπλέκουν άκριτα και Φορείς της τοπικής κοινωνίας που Πειραιά.

Εν κατακλείδι, η Ομοσπονδία μας επαναλαμβάνει και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συντεχνιακά παίγνια στις πλάτες του Νοσηλευτικού Προσωπικού που με αυταπάρνηση αποδεδειγμένα κράτησε το Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» ανοικτό όλα τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζοντας με αυτοθυσία μέρα και νύχτα τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα διεθνώς ισχύουν αλλά και με βάση τα σημερινά ποσοστά πληρότητας που το Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» παρουσιάζει,  θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των 35 κλινών – τη λειτουργία των οποίων η Διοίκηση αποφάσισε να αναστείλει – δεν επαρκεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, με αίσθημα ευθύνης είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να εισηγηθούμε στη Διοίκηση του ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ» την αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον 150 κλινών στο σύνολο των 400, έως ότου η Πολιτεία ευαισθητοποιηθεί και αποφασίσει να αποκαταστήσει τον αριθμό των συναδέλφων μας που σήμερα υπολείπεται και εμείς με τη σειρά μας  διεκδικούμε.

Σ’ αυτό μας το αίτημα, (την πρόσληψη Νοσηλευτικού Προσωπικού δηλαδή) η ικανοποίηση του οποίου θα αποτελέσει τη μόνη ρεαλιστικά ικανή συνθήκη για οριστική διευθέτηση του ζητήματος, σας ζητούμε να σταθείτε αρωγοί και συμπαραστάτες.

Με Εκτίμηση

Για την Εκτελεστική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γ. Γραμματέας

Σ.Κατσικαρέλης                                                                                Τ. Πατηνέας

Πίνακας Αποδεκτών :

-Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος

-Σύλλογος Καρκινοπαθών Αθήνας

-Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών-Φίλων –Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

-Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»

-Πανελλήνιος Σύλλογος Λαρυγγεκτομηθέντων

-Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς

-Εμπορικό &Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

-Δήμος Πειραιά