ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι σε κείμενο που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή Προϊσταμένου της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. ΣΩΤΗΡΙΑ κου Ν. Παπανδρέου, και δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΣΥΝΟ –ΕΣΥ (http://pasyno.gr/3754), γίνεται αναφορά στην Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π) ως εξής: «…Γιατί δημιουργήθηκε ο ΠΑΣΟΝΟΠ ως Νοσηλευτική Ομοσπονδία που στηρίζει την ΠΟΕΔΗΝ και έμμεσα τις αντι-νοσηλευτικές θέσεις της ; Γιατί καθυβρίζουν καθημερινά και πολεμούν  λυσσαλέα την συνδικαλιστική Ομοσπονδία μας  ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και το επιμελητήριό μας , την ΕΝΕ ;»

Στους αβάσιμους και προκλητικούς ισχυρισμούς του κου Παπανδρέου θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Την ώρα που σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα στρατεύεται στο πλευρό της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα ενάντια στο νόμο – έκτρωμα της αξιολόγησης απέχοντας από κάθε σχετική διαδικασία, κάποιοι – ευτυχώς λίγοι – επέλεξαν για τους εαυτούς τους ρόλο «Εφιάλτη», υποδεικνύοντας στους Νοσηλευτές να αποτελέσουν εξαίρεση και να σπεύσουν να συμπληρώσουν προθύμως τα έντυπα της αυτοαξιολόγησης (με ή χωρίς … επιφύλαξη, δεν έχει καμία σημασία)!!!

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης μέχρι σήμερα, ύστερα από την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ αλλά και η πανστρατιά όλων των εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα (και των Νοσηλευτών συμπεριλαμβανομένων) απέναντι σε κάθε διαδικασία αξιολόγησης, είναι λογικό να προκαλεί αίσθημα αμηχανίας σε εκείνους που επεχείρησαν να διασπάσουν το κοινό μέτωπο του Δημοσιοϋπαλληλικού Συνδικαλιστικού Κινήματος ως άλλοι Δούρειοι Ίπποι, δηλαδή «από μέσα».

Ο συντάκτης του επίμαχου κειμένου λοιπόν, που προφανώς αισθάνεται εκτεθειμένος από τις έως τώρα εξελίξεις και περιθωριοποιημένος από τους συναδέλφους του, στρέφεται κατά πάντων εξακοντίζοντας ψεύδη και κατηγορίες ανεξέλεγκτα.

Προς πληροφόρησή του, γιατί ως φαίνεται δε γνωρίζει, η ΠαΣΟΝοΠ (και όχι «ο ΠΑΣΟΝΟΠ») δημιουργήθηκε το 2002 δηλαδή τουλάχιστον 4 χρόνια νωρίτερα από το φορέα στον οποίο ο ίδιος κατά δήλωσή του είναι εκλεγμένος. Το ερώτημα που εύλογα γεννάται λοιπόν, είναι γιατί δημιουργήθηκε ο δικός του φορέας, από τη στιγμή που προϋπήρχε η ΠαΣΟΝοΠ;

Συνεχίζει ο συντάκτης λέγοντας ότι η ΠαΣΟΝοΠ στηρίζει τις αντι-νοσηλευτικές θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Προφανώς ο συντάκτης συγχέει την ΠΟΕΔΗΝ με την ΑΔΕΔΥ, καθώς η ΠαΣΟΝοΠ ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το Δημοσιοϋπαλληλικό Συνδικαλιστικό Κίνημα στο ζήτημα της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το δικό του φορέα, γεγονός που σύμφωνα με αυτόν ερμηνεύεται ως «αντι-νοσηλευτική θέση»… Σε κάθε άλλη περίπτωση, μένει να μας εξηγήσει (και να αποδείξει) τι εννοεί, καθώς ως γνωστόν η ΠαΣΟΝοΠ εδώ και 12 χρόνια, από συστάσεώς της δηλαδή, συμπορεύεται πάντοτε με την ΑΔΕΔΥ, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί τη δημιουργία Νοσηλευτικού Κλάδου στο ΕΣΥ και τον αποχαρακτηρισμό των Νοσηλευτών από τους Υγειονομικούς Υπαλλήλους, γεγονός που αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής με την ΠΟΕΔΗΝ!

Υπενθυμίζουμε, ότι η μοναδική φορά που η νοσηλευτική κοινότητα κέρδισε κάτι τα τελευταία χρόνια, ήταν όταν η ΠαΣΟΝοΠ διαπραγματεύτηκε με τον τότε Υπουργό Εργασίας κο Γ. Κουτρουμάνη και πέτυχε την ένταξη στα ΒΑΕ με την καταβολή του σχετικού Επιδόματος  για όλη τη νοσηλευτική κοινότητα, χωρίς να αποκλείεται καμιά βαθμίδα, ενάντια σε όσους διεκδικούσαν μόνο για τους ΤΕ και ΠΕ, ή σε όσους ακόμα και σήμερα διεκδικούν την οριζόντια επέκτασή του σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Στην αναφορά του συντάκτη περί δήθεν «λυσσαλέου πολέμου» στην ΕΝΕ, τον παραπέμπουμε στα πρακτικά της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την σύσταση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, όπου θα διαπιστώσει ότι η ΠαΣΟΝοΠ ως Κλαδική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία μαζί με τον ΕΣΝΕ , υπήρξαν οι βασικοί ένθερμοι υποστηρικτές της υλοποίησης ενός οράματος χρόνων για τη νοσηλευτική κοινότητα. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που επετεύχθη διακομματική συναίνεση για την επίλυση του εκπαιδευτικού νοσηλευτικού ζητήματος, και εγγραφή του συνόλου των λειτουργών της νοσηλευτικής στον υπό σύσταση τότε, φορέα. Οι όποιοι χειρισμοί ακολούθησαν από την Κυβέρνηση, η αδράνεια και οι σκοπιμότητες του Υπουργείου Υγείας αλλά και της αρχικά διορισμένης και εν συνεχεία εκλεγμένης από μια μικρή μειοψηφία  Διοίκησης, υπόκεινται στην κριτική του Σώματος των Νοσηλευτών καθώς και των υπόλοιπων φορέων της Νοσηλευτικής μέσα στα πλαίσια του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, και δε συγχέονται με αυτή καθ’ εαυτή την αναγκαία ύπαρξη της ΕΝΕ.

Ως εκ τούτου, αδυνατούμε να αντιληφθούμε σε τι αναφέρεται ο συντάκτης του επίμαχου κειμένου, και αναμένουμε να μας επεξηγήσει και αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

Διαφορετικά, τον εγκαλούμε και ζητάμε να ανακαλέσει δημόσια, άμεσα.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα διαφυλάξει το κύρος και τη διαδρομή της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) αλλά και όλων όσων μετέχουν στις τάξεις της, από αντίστοιχες συκοφαντικές επιθέσεις.