Ενημέρωση για τις Δικαστικές Διεκδικήσεις από τον Νομικό Σύμβουλο της Πα.Σ.Ο.Νο.Π

Posted on June 22, 2015, 8:51 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

new logo pasonop gnu

Αγαπητοί εργαζόμενοι,
Ι. Επιδόματα 176ευρώ, 200ευρώ και ωράριο
Σας ενημερώνω πως μετά τις μνημονιακές ρυθμίσεις και οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες, δυστυχώς όλες οι αποφάσεις σχετικά με το επίδομα των 200-300 ευρώ βγαίνουν αρνητικές όσον αφορά τους μονίμους.
Όσον αφορά το επίδομα του ωραρίου, αναμένουμε την απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου να δημοσιευτεί μέσα σε αυτό το μήνα.
Σχετικά με το επίδομα των 176ευρώ, αναμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να δημοσιευτεί (το δικαστήριο συζητήθηκε 23.04.2015). Να σας ενημερώσω ωστόσο ότι κι εδώ η εισήγηση ήταν αρνητική. Σε περίπτωση που δημοσιευτεί θετική απόφαση και μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

ΙΙ. Δικαστική διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας).
Eπίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια άκρως σημαντική εξέλιξη στο θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Σύντομα αναμένεται να δημοσιευτεί από το ΣτΕ η απόφαση που κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Υπενθυμίζουμε ότι η αλλαγή στην νομολογία των ανώτατων Δικαστηρίων σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των μνημονίων σηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία είχε κρίνει ότι ο προσδιορισμός των αποδοχών σε ύψος που υπολείπεται του ορίου της φτώχειας, το οποίο για τη χώρα μας έχει οριστεί , βάσει στατιστικών στοιχείων της EUROSTAT στο ποσό των 580 ευρώ μηνιαίως παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (Βλ. Απόφαση ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας , σκέψεις 57 -65). Στην άνω Επιτροπή είχαμε παρασταθεί ως συνήγοροι εκπροσωπώντας πληθώρα Σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΔΕΚΟ (ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ , ΟΜΥΛΕ κ.λ.π) , της ΓΣΕΕ αλλά και του Δημοσίου με την ΑΔΕΔΥ.

Άκρως σημαντική υπήρξε και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Σύμφωνα με το δικαστήριο οι περικοπές αυτές παραβιάζουν την αρχή της ισότητας”.
Σύμφωνα και με τα παραπάνω οι εν ενεργεία υπάλληλοι του Δημοσίου μπορούν να προασπίσουν δικαστικά τα κεκτημένα τους και να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται από την κατάργηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, για τα οποία επιδόματα έχουν παρακρατηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο τον εργάσιμο βίο. Σας ενημερώνουμε ότι το γραφείο μας σ’ αυτήν την κατεύθυνση αναλαμβάνει όλες τις δικαστικές ή εξώδικες ενέργειες που θα απαιτηθούν μέχρι και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, προκειμένου να αρθούν οι παραπάνω αδικίες.

Με εκτίμηση
Λουκάς Θ. Αποστολίδης
Αικατερίνη Χρ. Στρατογιάννη