new logo pasonop gnu

Στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου εισήχθη σήμερα 14 Δεκεμβρίου 2015 προς συζήτηση, το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο του Δημόσιου Τομέα.

Φιλοσοφία του νομοσχεδίου αποτελεί ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για δήθεν αυξήσεις στους μισθούς της πλειοψηφίας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Με την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νομοσχεδίου, επιχειρείται η συμμόρφωση στη μνημονιακή υποχρέωση για προς τα κάτω εξομοίωση των μισθών μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, προβλέπεται η κατά 40 ευρώ μηνιαίως αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης για τους Προϊστάμενους τμημάτων, το οποίο πλέον διαμορφώνεται από 01/01/2016 στα 290 ευρώ, από 250 που ίσχυε μέχρι σήμερα .
Ωστόσο, στο άρθρο 16 παρ 1γ, γίνεται ειδική μνεία στους Προϊστάμενους Νοσηλευτικών Τμημάτων, στους οποίους το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει μείωση αντί για αύξηση!
Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, παρενέβη άμεσα στα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, υποβάλλοντας παρατηρήσεις αλλά και την έντονη διαμαρτυρία της για τη δυσμενή μεταχείριση των Προϊστάμενων των Νοσηλευτικών Τμημάτων σε σχέση με τους Προϊστάμενους των άλλων Υπηρεσιών.
Η ΠαΣΟΝοΠ κατέθεσε για μια ακόμη φορά την πρότασή της για δημιουργία ειδικού επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού, που θα προβλέπει τη θεσμοθέτηση ειδικού Νοσηλευτικού Μισθολογίου για το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ. Και τούτο, διότι το υπό συζήτηση και επεξεργασία νομοσχέδιο, δεν αποτιμά δίκαια τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσηλευτικού προσωπικού, και δεν αποκαθιστά την τεράστια αδικία που συντελείται σε βάρος των συναδέλφων μας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ με τη μείωση των ονομαστικών αποδοχών των νεοδιοριζόμενων συναδέλφων μας, δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

Η Κυβέρνηση, τόσο δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών κου Χουλιαράκη, όσο και διά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κου Πολάκη, αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά σε αυτή τη φάση έσπευσε να αποκαταστήσει εν μέρει, μόνο το επίδομα θέσης ευθύνης των Προϊστάμενων Νοσηλευτικών Τμημάτων, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στο ισχύον ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως, μεταθέτοντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας στο απώτερο μέλλον…

Απέναντι σ’ αυτή την εξέλιξη, η Ομοσπονδία μας δηλώνει ότι αδυνατεί να αντιληφθεί το σκεπτικό του νομοθέτη για τη διάκριση των Προϊστάμενων Νοσηλευτικών Τμημάτων σε σχέση με τους Προϊστάμενους άλλων Υπηρεσιών, από τη στιγμή που όλοι υπαγόμαστε στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου. Για το λόγο αυτό, προειδοποιήσαμε ότι η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί δικαστικά, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα που το Σύνταγμα προβλέπει.
Ιδιαίτερη εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι άλλοι Φορείς του χώρου της Νοσηλευτικής, αντί να ασχοληθούν με την ουσία, εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για μικροκομματικούς σκοπούς και διοργανώνουν συνδικαλιστικά «γυμνάσια» με αφορμή την αρχική πρόβλεψη για μείωση του επιδόματος θέσης ευθύνης, ανάγοντάς το γεγονός σε μείζον ζήτημα, ως σαν αυτό να αποτελούσε τον πυρήνα των διεκδικήσεων της Νοσηλευτικής Κοινότητας…
Για το σκοπό αυτό δε διστάζουν να χρησιμοποιούν ακόμα και τα Γραφεία των Διευθύνσεων Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων, τα οποία με τη σειρά τους καλούν το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού να συμμετέχει στις εν λόγω κινητοποιήσεις με το πρόσχημα ότι… «κόβουν λεφτά από τους Νοσηλευτές…». Πολλές φορές μάλιστα δε διστάζουν να χρησιμοποιούν και τις επίσημες βάσεις δεδομένων, κάνοντας χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και αποστέλλοντας ομαδικά μηνύματα – προσκλήσεις για συμμετοχή στις «κινητοποιήσεις»!
Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, η ΠαΣΟΝοΠ καλεί το σύνολο της Νοσηλευτικής Κοινότητας να επιδείξει νηφαλιότητα. Κυρίαρχο και πρωταρχικό αίτημα, ήταν και παραμένει η σύσταση ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου για το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού, και η θεσμοθέτηση Ειδικού Νοσηλευτικού μισθολογίου. Αυτό το σκοπό υπηρετούμε, και γι’ αυτό το σκοπό αξίζει να αγωνιστούμε. Οτιδήποτε άλλο, αποτελεί προϊόν κομματικής εκμετάλλευσης και μικροπολιτικής σκοπιμότητας.