Αξιότιμοι συνάδελφοι, φίλες/φίλοι,

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) από συστάσεώς της εν έτη 2002, αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο Δευτεροβάθμιο, Κλαδικό Συνδικαλιστικό όργανο του Νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η Ομοσπονδία μας, σε όλα τα χρόνια ιστορίας και δράσης της – πάντοτε εντός του Δημοκρατικού πλαισίου και σύμφωνα με όσα ο Νόμος και το Σύνταγμα ορίζουν- ήταν και παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση της μεγαλύτερης εργασιακής ομάδας στο ΕΣΥ που δεν είναι άλλη από το Νοσηλευτικό προσωπικό στο σύνολό του (Νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ, Βοηθοί Νοσηλευτές ΔΕ, Μαίες, Επισκέπτες/τριες Υγείας), την ανάδειξη δυσχερειών και την υποβολή προτάσεων στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος χωρίς ίχνος μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η Ομοσπονδία μας, ιδρύθηκε το 2002, από δύο συναδέλφους μας στη Θεσ/νη, διότι οι κλαδικές μας ιδιαιτερότητες δεν προασπίζονταν αποτελεσματικά από κανένα συνδικαλιστικό όργανο μέχρι τότε, και τα προβλήματα του Κλάδου μας δεν αποτέλεσαν μέχρι τότε αντικείμενο αποτελεσματικής προβολής προκειμένου να επιλυθούν θεσμικά.

 

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η Πα.Σ.Ο.Νο.Π και τα πρωτοβάθμια σωματεία ανά την Ελλάδα δεν βρέθηκαν ποτέ κάτω από κομματική ταυτότητα και για αυτό μέχρι σήμερα τα ψηφοδέλτια είναι Ενιαία με συναδέλφους που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά για τη Νοσηλευτική, όλοι εμείς έχουμε ΚΟΙΝΗ ΙΔΕΑ!!!

 

Την προηγούμενη τριετία, καταφέραμε, να:

  • Αποτρέψουμε επιτυχώς τα σχέδια περαιτέρω διάσπασης του Νοσηλευτικού προσωπικού, αποκρούοντας τη μεθόδευση δημιουργίας ξεχωριστών Επαγγελματικών Κλάδων για τις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης, εξέλιξη που αν τελεσφορούσε θα έβαζε ταφόπλακα στο όραμα για μια ενιαία, Πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσηλευτική εκπαίδευση. Μια μεθόδευση που – δυστυχώς – εξυφάνθηκε και δρομολογήθηκε από ένα πολιτικά και κομματικά διαπλεκόμενο μέρος της ίδιας της Νοσηλευτικής κοινότητας…
  • Αποκρούσαμε την απόπειρα διαχωρισμού του Νοσηλευτικού προσωπικού σε «Άριστους», «Μέτριους» και «Άχρηστους», όπως αυτό επιχειρήθηκε μέσω της εφαρμογής ενός σχεδίου αξιολόγησης του Νοσηλευτικού προσωπικού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος αλλά και δίχως ίχνος αντικειμενικότητας, αξιοκρατίας και επιστημονικότητας, και κόντρα στις παροτρύνσεις της ίδιας διαπλεκόμενης Νοσηλευτικής μειοψηφίας περί του αντιθέτου
  • Κατοχυρώσουμε την υπαγωγή του Νοσηλευτικού επαγγέλματος μέσα στη δύνη σαρωτικών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα, στη νέα λίστα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και να αναδείξουμε τη δυνατότητα αλλαγής Ασφαλιστικού Φορέα για τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους, γεγονός που θα τους διασφαλίσει την κατά μία πενταετία νωρίτερα συνταξιοδότηση, σε σχέση με το γενικό όριο ηλικίας. Η επιτυχία αυτή αφορά στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού, και όχι μόνο τους ΠΕ, ή τους ΤΕ ή τους ΔΕ, αλλά και τους ΥΕ, τις Μαίες και τους Επισκέπτες Υγείας, καταδεικνύοντας περίτρανα τη σημασία της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης του συνόλου του Νοσηλευτικού προσωπικού σε ένα κοινό Φορέα, κόντρα στις λογικές κατακερματισμού και της δημιουργίας υποσυνόλων με αυτόνομη, και συχνά αντίθετη πορεία.

 

Με αυτή την επιτυχία ως πρότυπο, συνεχίζουμε να διεκδικούμε το πάγιο αίτημα για τη δημιουργία κοινού Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου, που θα διαχωρίσει το Νοσηλευτικό προσωπικό από το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς θα προβλέπει ξεχωριστό τρόπο πρόσληψης, αξιολόγησης, εξέλιξης, αμοιβής.

Αυτή την πρόκληση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα η νέα γενιά συνδικαλιστικών στελεχών .

Με δεδομένο ότι εντός του 2017 η Κυβέρνηση υποχρεούται να καταργήσει το Επίδομα ΒΑΕ λόγω ευθυγράμμισης της Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το Πολιτικό κόστος μιας οριζόντιας μείωσης της τάξης των 150 ευρώ για το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού, η θεσμοθέτηση Ειδικού Νοσηλευτικού Μισθολογίου στα πλαίσια ενός Ειδικού Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου, φαντάζει μονόδρομος.

Η συμμετοχή στις διαδικασίες και η διάδοση της πληροφορίας των δράσεων των σωματείων και της Ομοσπονδίας είναι απαραίτητη. Για αυτό και κάθε τρίμηνο η Πα.Σ.Ο.Νο.Π δημοσιεύει τα νέα και τις δράσεις της, έχει ιστοσελίδα www.pasonop.gr αλλά και σελίδα στο fbΠαΣΟΝοΠ Σωματεία Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Είναι εποχή δύσκολη, που έχουν ταραχθεί συθέμελα πολλές αξίες, και δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την αξία του Συνδικαλισμού. Ο Νοσηλευτικός Κόσμος, και αυτός, είναι καχύποπτος και αρνητικός σε κάθε δράση, σε κάθε κίνηση. Τα στελέχη της Πα.Σ.Ο.Νο.Π με τη στάση τους, τη συμπεριφορά τους, τη συνέπειά τους και την υπομονή τους κάνουν τη διαφορά.