logo και GnU 1200 300 ΠΑΣΟΝΟΠ

logo 2ο Σωμάτείο Νοσ Προσ Αττικής

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι

 Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π) & το 2ο Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Αττικής (μέλος της Πα.Σ.Ο.Νο.Π.) καταγγέλλει την Ελληνική Πολιτεία για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τους συναδέλφους Νοσηλευτές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι του ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ – ΦΛΕΜΙΝΓΚ, διεκδικώντας τη δίκαιη αποτίμηση του έργου που προσφέρουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Απευθυνόμενοι στο 50% περίπου του Νοσηλευτικού προσωπικού των Δημόσιων Νοσοκομείων, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θεωρούμε απαράδεκτο για Ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα το γεγονός ότι συνειδητά, εδώ και δεκαετίες, η Ελληνική Πολιτεία συντηρεί την τριχοτόμηση του Σώματος της Νοσηλευτικής, αρνούμενη να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και να  αναγνωρίσει το πασιφανές και αυτονόητο, ότι δηλαδή το Νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από ποιο επίπεδο εκπαίδευσης προέρχεται, παρέχει ίσης αξίας έργο, χωρίς το οποίο το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη Συνταγματική του υποχρέωση, δηλαδή την προάσπιση του δικαιώματος των Ελλήνων Πολιτών στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας.

Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία μας πρωτοστάτησε στην υποβολή σχετικών αγωγών, όπου δια της οδού της Δικαιοσύνης –στην οποία δηλώνουμε πως έχουμε εμπιστοσύνη- θα αποδείξουμε το αληθές των ισχυρισμών μας, και καλούμε την Πολιτεία να εφαρμόσει την Αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας έργο, όπως αυτή απορρέει από το Εθνικό αλλά και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για την Ε.Ε ΠαΣΟΝοΠ                                                                            Για το Δ.Σ του Σωματείου

logo και GnU 1200 300 ΠΑΣΟΝΟΠ                                                                                     logo 2ο Σωμάτείο Νοσ Προσ Αττικής

  Ιωάννης Καναβός                                                                                          Γεώργιος Τσόλας

Ακολουθεί το Υπόμνημα των συναδέλφων

Υπόμνημα

ΑΠΟ:

ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτές του Ενιαίου ΝΠΔΔ

“Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ”

Ημερομηνία: 20/02/2016

Oι παρακάτω υπογράφοντες/ουσες είμαστε εργαζόμενοι/νες στο “Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ” ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτές και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όπως γνωρίζετε:

  • Ως εργαζόμενοι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτές στελεχώνουμε τα Νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου μας εκτελώντας επίσημα, επί σειρά ετών, αυτοτελώς νοσηλευτικά καθήκοντα τα οποία μας ανατίθενται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τους συναδέλφους μας ΤΕ και ΠΕ Νοσηλευτές.
  • Είμαστε απόφοιτοι Σχολών Μέσης Τεχνικής Νοσηλευτικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΜΤΕΝΣ, κλπ). Η θεωρητική και η πρακτική εκπαίδευση που αποκτήσαμε καθώς και o συνολικός χρόνος εκπαίδευσης μας δεν συμβαδίζει με το περιεχόμενο της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος ”Βοηθοί Νοσηλευτές” και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 210/2001. Τα συγκεκριμένα καθήκοντα μπορεί να τα ασκήσει ένας εργαζόμενος με εκπαίδευση μόνο λίγων εβδομάδων.

Το παραπάνω ΠΔ δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη πράξη. Ενώ εκτελούμε αυτοτελώς νοσηλευτικές πράξεις, ως Βοηθοί Νοσηλευτές δεν έχουμε καμία επαγγελματική πιστοποίηση – κατοχύρωση. Τα καθήκοντα μας με βάση το ΠΔ περιορίζονται σε αυτά της γενικής φροντίδας η οποία παρέχεται στους ασθενείς πολλές φορές και από τους ιδίους τους συγγενείς, ή από τις αποκλειστικές νοσοκόμες. Δεν κατοχυρωνόμαστε δε ούτε καν για την αυτοτελή εκτέλεση μια ενδομυϊκής ένεσης.

Ως ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτές στηρίξαμε για δεκαετίες και συνεχίζουμε να στηρίζουμε το νοσοκομείο μας αλλά και γενικότερα τα νοσοκομεία της χώρας μας, αποτελώντας το 30% – 50% του Νοσηλευτικού Προσωπικού. Η ανάθεση των νοσηλευτικών καθηκόντων, καθώς και της υπευθυνότητας των νοσηλευτικών τμημάτων κατά τις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες που μας δίδεται, χωρίς να έχουμε καμία πιστοποίηση – κατοχύρωση, μας αφήνει έκθετους σε καθημερινούς κινδύνους και μας υποχρεώνει ουσιαστικά να παρανομούμε για να κάνουμε αυτό που αποδεδειγμένα γνωρίζουμε και εκτελούμε με επιτυχία τόσα χρόνια στα νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα είναι το Ελληνικό Κράτος να κερδίζει από αυτό εις βάρος μας, διότι όπως γνωρίζετε ενώ εκτελούμε τα ίδια Νοσηλευτικά καθήκοντα με τους συναδέλφους ΤΕ και ΠΕ Νοσηλευτές αμειβόμαστε με πολύ λιγότερα χρήματα. Η ψαλίδα αυτή έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των νόμων 4025/2011 και 4354/2015, ξεπερνώντας αυτή η διαφορά ακόμα και τα 400 ευρώ.

 

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε.

 

  • Την άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για όλους εμάς που εργαζόμαστε επί σειρά ετών στα δημόσια νοσοκομεία, έτσι ώστε να υπάρξει πιστοποίηση-κατοχύρωση όλων των νοσηλευτικών πράξεων που εκτελούμε αυτόνομα και αυτοτελώς.
  • Την άμεση μισθολογική μας αποκατάσταση έτσι ώστε να αμοιβόμαστε ανάλογα με τα νοσηλευτικά καθήκοντα που εκτελούμε εδώ και δεκαετίες, εφαρμόζοντας η πολιτεία τη συνταγματική πρόβλεψη για ίση αμοιβή σε ίσης αξίας παρεχομένη εργασία.

 

Όπως αναφέραμε παραπάνω τα αιτήματα μας και δίκαια είναι και απαραίτητο να λυθούν άμεσα, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων όσο και για να σταματήσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης και της παρανομίας που ισχύει απέναντι μας έως τώρα και μας αφήνει έκθετους με τη κατηγορία της αντιποίησης επαγγέλματος ανά πάσα στιγμή.

Στο παρελθόν η πολιτεία έχει αντιμετωπίσει και λύσει παρόμοια ζητήματα. Επίσης υπάρχει ανάλογη εμπειρία για τη λύση του προβλήματος και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (πχ Κύπρος).

Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση .

Εάν η πολιτεία δεν μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας νόμιμα και με την ανάλογη αμοιβή, δεν προτιθέμεθα πλέον να είμαστε συνένοχοι στην εν λόγω παρανομία και εκμετάλλευση μας από τη πολιτεία.

Σ’ αυτή την περίπτωση επιφυλασσόμεθα παντός νόμιμου δικαιώματος μας και σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας.

Στο βαθμό που δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας, σας ενημερώνουμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα υποχρεωθούμε να περιοριστούμε αυστηρώς και μόνο στην εφαρμογή των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων όπως αυτά απορρέουν από το ΠΔ 210/2001.