Ανακοίνωση 11/03/2020

   Ένας Αμερικανός συγγραφέας γράφει <<για να χτίσεις ένα σπίτι χρειάζεσαι σχέδιο. Χρειάζεσαι μια αλληλουχία και ένα σύστημα, ώστε οι πράξεις σου να συμπληρώνουν και να ενισχύουν η μία την άλλη. Έχεις προσπαθήσει να λύσεις ποτέ ένα παζλ χωρίς να βλέπεις την τελική εικόνα; >>Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση κινείται βάσει  ενός σχεδίου που στερείται συνεκτικότητας και συνοχής  όσον αφορά την ενίσχυση  του δημόσιου συστήματος υγείας . Παρατηρούμε, ότι τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται σωρηδόν κυβερνητικές συσκέψεις και μάλιστα με  φρενήρεις ρυθμούς . Αναντίρρητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις χωρίς να αντιλαμβάνεται την τελική εικόνα που θα προκύψει μετά την σαρωτική εξάπλωση του κορωνοϊού. Απ’ ότι φαίνεται αρέσκεται η κυβέρνηση να εγκαταλείπει  με άδεια  φαρέτρα  : νοσηλευτικό προσωπικό ,γιατρούς ,νοσοκομεία . Μάλιστα, με πρόσφατες ανακοινώσεις της  έδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων παραγκωνίζοντας (αν όχι εξοβελίζοντας ) από τη σκέψη της την ουσιαστική <<οχύρωση >> του δημόσιου συστήματος υγείας(οικονομικά και οργανικά). Βεβαίως, ο χώρος της υγείας δεχόταν  ανέκαθεν κλυδωνισμούς, όμως ,για να μην αναλωνόμαστε  σε πομφόλυγες και αερολογίες σκόπιμο είναι να επισημάνουμε ως σωματείο τα μέτρα που προτείνουμε.
• Η προκήρυξη θέσεων συνιστά αδήριτη ανάγκη που δεν έχει πραγματωθεί μέχρι τώρα ενώ τα <<200 μπλοκάκια >>που ανακοινώθηκαν αποτελούν φληναφήματα . Η κάλυψη  κενών θέσεων,  με μόνιμο προσωπικό ( που σημαίνει τέλος συμβασιούχων) με στόχο την ικανοποιητική στελέχωση είναι ένα εκ των μέτρων που προτείνουμε. Οι προσλήψεις εργαζομένων που θα λειτουργούν επικουρικά θα αποτελέσουν ,αδιαμφισβήτητα  ,σημαντική βοήθεια όταν ο κλοιός θα  στενεύσει επικίνδυνα.
• Επιπροσθέτως, η έκτακτη  χρηματοδότηση νοσοκομείων  και η αύξησή  της σε σχέση με την ήδη δοθείσα δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο πλάνο των κυβερνόντων ενώ συνιστά ακρογωνιαίο λίθο για την ορθή διαχείριση της έκρυθμης κατάστασης.
• Απαιτούμε να παραχωρηθούν  πάραυτα  βασικά μέσα ατομικής προστασίας (στολές ,γάντια  ) στα νοσοκομεία .Εύλογα, η έλλειψη αυτών  άγει στην ανάγκη <<εφοδιασμού>> των νοσοκομείων με μάσκες, αντισηπτικά κ.α.
 Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες και ας κατανοήσουμε πως η ραστώνη και η βραδυκινησία του κρατικού μηχανισμού και τα γλισχρά μέτρα τους  θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε υγειονομική κρίση ,κατάρρευση των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση του δημόσιου συστήματος υγείας .
    Εμείς ως ΠΑΣΟΝΟΠ, λοιπόν, οφείλουμε να ασκήσουμε πίεση στους αρμόδιους και να δράσουμε με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων  εκτροχιασμού της κατάστασης. Οι ενέργειες για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών αφενός  για τους νοσούντες που αυξάνονται ραγδαίως  και αφετέρου  για τους εργαζομένους  των νοσοκομείων συνιστά προτεραιότητά  μας.