Αγαπητοί συνάδελφοι.

Παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες μια έξαρση διεκδικήσεων, που αν γινόταν πράξη με την ενεργό συμμετοχή στις κατά καιρούς κινητοποιήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού, σήμερα τα περισσότερα αν όχι όλα τα αιτήματα, θα ήταν λυμένα…

Με την όποια εμπειρία έχω μετά την ενεργό συμμετοχή μου στο Νοσηλευτικό συνδικαλιστικό κίνημα από το 2002 έως το 2016, θα ήθελα να καταθέσω τα κάτωθι:

– οι επόμενοι 2 -3 μήνες θα αποτελέσουν ένα συμπυκνωμένο μάθημα τόσο για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όσο και για την ίδια την κοινωνία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας αποτελεί και το Νοσηλευτικό προσωπικό. Όχι οι ΠΕ, όχι οι ΤΕ, όχι οι ΔΕ, αλλά ΟΛΌΚΛΗΡΟ το Νοσηλευτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως βαθμίδας εκπαίδευσης.

– Πολλά από τα σημερινά ζητούμενα, θα ήταν αυτονόητα λυμένα, αν οι κατά καιρούς κατατεθειμένες προτάσεις είχαν υιοθετηθεί από την Πολιτεία, όπως π.χ. ασφαλείς αναλογίες στους οργανισμούς των νοσοκομείων στα πρότυπα του WHO, η δημιουργία ειδικού επαγγελματικού Κλάδου με ξεχωριστές προβλέψεις για τις Νοσηλευτικές ειδικότητες, τη διαδικασία των προσλήψεων, για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, μισθολογικά ζητήματα, κ.α.

– Αυτή η ώρα, είναι η ώρα που δυστυχώς, δικαιώνει όλους εμάς που στα χρόνια που προηγήθηκαν καταντήσαμε σχεδόν γραφικοί στις τάξεις των συναδέλφων, όταν τους καλούσαμε να συμμετάσχουν ενεργά στον κοινό αγώνα που και σήμερα κάποιοι άλλοι από τις ίδιες θέσεις, συνεχίζουν. Και μας δικαιώνει απέναντι σε όλους εκείνους που από τη βολή του καναπέ, κοιτώντας μόνο την πάρτη τους αποδυνάμωσαν τα συλλογικά μας αιτήματα και υπονόμευσαν τον αγώνα μας. Και λέω “δυστυχώς”, γιατί το τίμημα που θα κληθούμε στο άμεσο μέλλον να πληρώσουμε εκτός από οικονομικό για τη χώρα, θα μετρηθεί και σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών…

– Αυτή η ώρα λοιπόν, επιτρέψτε μου να πιστεύω, δεν είναι ώρα διεκδικήσεων αλλά ώρα μάχης και ευθύνης. Ας μην προκαλούμε την κοινωνία που δοκιμάζεται και χειμάζεται από τα περιοριστικά μέτρα που η πανδημία επιβάλει. Ας μην ακυρώσουμε με τη στάση μας τα δίκαια αιτήματά μας.

Προτρέπω και προτείνω περίσκεψη και περισυλλογή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η κρίση θα τελειώσει. Και το τέλος της κρίσης αυτής πρέπει να μας βρει κατ’ αρχήν όλες κι όλους παρόντες, έτοιμους και δυνατούς, ώστε ενωμένοι και με στεντόρεια φωνή να κάνουμε τον απολογισμό. Να αποδώσουμε τα του Καίσαρος… Να χειροκροτήσουμε, και να χειροκροτηθούμε!!!

Γιάννης Καναβός

Τέως Πρόεδρος Ε.Ε. ΠαΣΟΝοΠ