Θέλουμε ακέραιο το Νοσηλευτικό Προσωπικό – ΠαΣΟΝοΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  22 Μαρτίου 2020

Στην Πα.Σ.Ο.Νο.Π. παρακολουθούμε με αγωνία τις τιτάνιες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να συγκρατήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας βιώσιμο και λειτουργικό απέναντι στην αυξανόμενη απειλή του κορονοϊούSARSCoV-2. Η έκθεση των συναδέλφων μας στον ιό πολλαπλασιάζεται με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των Νοσηλευτικών Τμημάτων. Σε καθημερινή βάση μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού τίθενται σε καραντίνα και απομακρύνονται από τους χώρους εργασίας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Ο νοσηλευτικός κλάδος αναδεικνύεται σε πυλώνα διασφάλισης της συνέχειας του συστήματος σε «καιρό πολέμου». Η προσπάθεια είναι κοινή, συλλογική και ήδη σημαντικά επιβαρυμένη. Δεν είναι μόνο οι συνθήκες εργασίες, αλλά και η υποστελέχωση των μονάδων με «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής που δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σε κάθε «μάχη» απαιτούνται οι κατάλληλες δυνάμεις και τα απαραίτητα «όπλα». Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Και πρέπει να προστατευτεί. Η προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού και γενικότερα των εργαζομένων στο ΕΣΥ με τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), αποτελεί καθοριστικό μέσο για να κρατηθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Η χρήση αυξημένων μέτρων προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3, προστατευτικά γυαλιά, προστατευτική ρόμπα, γάντια) είναι επιβεβλημένη για όλους όσους εμπλέκονται με τη φροντίδα ασθενών με λοίμωξη COVID 19.

Στις 21 Μαρτίου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δημοσίευσε οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης ΜΑΠ, το προσωπικό υπηρεσιών υγείας μπορεί να μη χρησιμοποιεί γάντια ή προστατευτική ρόμπα,συστήνοντας αντί χρήσης γαντιών, την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και τη χρήση αντισηπτικού… καταστρατηγώντας τις οδηγίες  που έχουν τεθεί από παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς  οργανισμούς αλλά και από τον ίδιο τον ΕΟΔΥ για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και όλων όσων εμπλέκονται στη διαχείρηση και φροντίδα πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Η Πα.Σ.Ο.Νο.Π. γνωρίζοντας τις ελλείψεις σε πολλές δημόσιες δομές ακόμη και των βασικότερων υλικών προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, καλεί την Ελληνική Πολιτεία και τις Διοικήσεις των Μονάδων Υγείας να διασφαλίσουν στο έπακρο την προμήθεια των απαραίτητων ΜΑΠ όπως εξειδικεύονται στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC και επαγρυπνεί σε περίπτωση που παρατηρηθούν «εκπτώσεις» στην εφαρμογή των μέτρων.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΚΕΡΑΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ , ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΣΩΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!!!

Γρ. Τύπου ΠαΣΟΝοΠ