Συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

 Το Νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στέκεται για μια ακόμη φορά στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν, όπως έκανε άλλωστε όλα τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν.

Δεδομένων των συνθηκών, οφείλουμε να υπερβούμε εαυτούς, εκ των ενόντων να βρούμε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της καλώς νοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης.

Τιμούμε τον επαγγελματικό μας ρόλο και με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στη μάχη που έχουμε μπροστά μας.

 Με την ευχή να μη λείψει κανείς και καμιά από το προσκλητήριο του απολογισμού, εύχομαι από καρδιάς σε όλες κι όλους Υγεία και δύναμη!

 H πολιτεία όμως ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του Νοσηλευτικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην σύσταση Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού στο ΕΣΥ.

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού από το ιδρυτικό της έτος 2002, έχει θέσει ως πρωταρχικό αίτημα τη σύσταση Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού στο ΕΣΥ, στα πρότυπα του Ιατρικού Κλάδου, διεκδικώντας σειρά ειδικών ρυθμίσεων που αφορούν στον τρόπο πρόσληψης,  εξέλιξης, μισθολογικής αποζημίωσης, καθώς και ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών ζητημάτων (ΒΑΕ) για το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (ΠΕ ΤΕ ΔΕ)  .

Επί του αιτήματος αυτού έχει καταθέσει πολλάκις σχετικά υπομνήματα σε όλες ανεξαιρέτως τις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας που παρήλθαν έκτοτε. Επίσης, έχει καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με το ζήτημα στη δημόσια διαβούλευση που κατά καιρούς πραγματοποιείται ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου αλλά και κατ’ ιδίαν στους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, χωρίς μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.

Η Νοσηλευτική κοινότητα της χώρας δεν διεκδικεί αποσπασματικά τη διευθέτηση μίας μόνο παραμέτρου αυτής της ένταξης στα ΒΑΕ, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για μια σειρά ειδικών προβλέψεων που άπτονται του τρόπου πρόσληψης και στελέχωσης των Μονάδων Υγείας ή της ειδικής μισθολογικής αποζημίωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού.

Καλούμε λοιπόν τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου εάν πραγματικά εννοούν αυτά που έχουν ειπωθεί στα ΜΜΕ περί, « Ήρωες οι Νοσηλευτές, να προσέξουμε τους Νοσηλευτές, στηρίζουν το ΕΣΥ, θα νοσήσουν οι Νοσηλευτές, κτλ » να προχωρήσουν άμεσα στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου έργου των Νοσηλευτών ( ΠΕ ΤΕ ΔΕ ) του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, για τη δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα θεωρήσουμε το όψιμο ενδιαφέρον για τους Νοσηλευτές και τις Νοσηλεύτριες του ΕΣΥ, εντελώς προσχηματικό!

Τσόλας Γεώργιος

Πρόεδρος Ε Ε ΠαΣΟΝοΠ