Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 στις 6 μμ, ώρα Ελλάδας, διεξήχθη με επιτυχία η 1η παγκόσμια τηλεδιάσκεψη νοσηλευτών μέσω της GNU (GLOBAL NURSES UNITED), για την πανδημία του COVID-19. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν νοσηλευτές από 27 χώρες όλου του κόσμου. Έλληνες Νοσηλευτές, εκπρόσωποι της Πα.Σ.Ο.Νο.Π., είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην παγκόσμια αυτή επιστημονική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα σε νοσηλευτές από όλο τον κόσμο να ανταλλάξουν γνώσεις και  εμπειρίες για τη νέα αυτή πανδημία.

Οι γνώσεις μας για τη νέα αυτή νόσο είναι περιορισμένες, μιας και λόγω της πρόσφατης εμφάνισής της, η επιστημονική έρευνα είναι ανεπαρκής.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εμφανίστηκε στην πόλη Γιουχάν της Κίνας στις 3 Δεκεμβρίου 2019. Έκτοτε και έως τις 23 Μαρτίου, η νόσος έχει εμφανιστεί σε 168 χώρες σε όλο τον κόσμο, με 362.019 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι θάνατοι ανέχονται στις 15.494, ενώ 100.471 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Σύμφωνα με την Aμερικανίδα εκπρόσωπο της GNU η μείωση των κοινωνικών επαφών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

Για την προστασία των νοσηλευτών είναι αναγκαία η εφαρμογή των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα οποία σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. είναι: μάσκα FFP2 ή FFP3, σκούφος, γυαλιά, χειρουργική ρόμπα, γάντια και γκέτες. Όλοι οι εισηγητές τόνισαν το γεγονός, πως η απλή χειρουργική μάσκα δεν παρέχει καμία προστασία, έναντι του ιού COVID-19. Η μάσκα FFP3 είναι αυτή που προτείνεται για την προστασία των νοσηλευτών. Δυστυχώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις των συγκεκριμένων μέσων, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι νοσηλευτές σε υψηλό κίνδυνο.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η εισήγηση του Iταλού νοσηλευτή. Όπως ανέφερε, λόγω έλλειψης υλικού οι νοσηλευτές αναγκάζονται να φορούν την ίδια μάσκα για πολλές ημέρες. Στην Ιταλία το 40% των νοσηλευτών έχει νοσήσει, ενώ οι νοσηλευτές αποτελούν το 10% του συνόλου των ασθενών. Οι Iταλοί συνάδελφοι εργάζονται καθημερινά, στην πρώτη γραμμή, σε ακραίες εργασιακές συνθήκες, καταθέτοντας ψυχή και σώμα.

Εν κατακλείδι οι κυβερνήσεις και όλα τα νοσηλευτικά σωματεία οφείλουν να προασπιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών και να διασφαλίσουν την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα, στο δύσκολο έργο που έχουν κληθεί να αναλάβουν. Η παγκόσμια νοσηλευτική κοινότητα σύσσωμη και ενωμένη αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Γρ. Τύπου ΠαΣΟΝοΠ