Αθήνα , 21/05/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 21/05/2020

Νοσηλευτική ώρα…μηδέν!!!

Η τύχη των «ηρώων» – με τις λευκές και πράσινες μπλούζες -στα Νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας δεν ήταν τόσο φαντασμαγορική όσο και οι εξαγγελίες δια στόματος Υπουργού Υγείας αλλά και του Πρωθυπουργού της χώρας.

Εξαγγελίες περί σύστασης επαγγελματικού Κλάδου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ένα πραγματικά σημαντικό αίτημα της Νοσηλευτικής Κοινότητας που θα διαχώριζε τους εργαζόμενους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας από τους γενικά και αόριστα φερόμενους Δημόσιους Υπαλλήλους – μιας και μέσα από τον Κλάδο οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος θα  είναι σαφής έννοιες που δεν περιγράφονται στο σύνολό τους σήμερα στο Δημοσιουπαλληλικό κώδικα.

Ο επαγγελματικός κλάδος δηλώνει συγκεκριμένα επαγγελματικά – εργασιακά χαρακτηριστικά:

  • Μισθολογικά θέματα,
  • χρόνος εργασίας,
  • αξιολόγηση – υπηρεσιακή εξέλιξη,
  • κριτήρια πρόσληψης,
  • ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα

και ουδεμία σχέση έχει με τις εκπαιδευτικές βαθμίδες των όσων ασκούν Νοσηλευτική.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άνοιξε πριν δύο μήνες – για ακόμη μια φορά – την πολύπαθη συζήτηση της δημιουργίας Επαγγελματικού κλάδου που προτίθεται μάλιστα να ικανοποιήσει εντός του 2020 με την ψήφιση σχεδίου νόμου.

Έγκαιρα η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού πραγματοποίησε συνάντηση στις 22 Φεβρουαρίου με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκο, έχοντας νωπές τις μνήμες απόπειρας νομοθέτησης χωριστών Κλάδων με Υπουργό Υγείας το κο Βορίδη το 2014- που στην κυριολεξία τότε απέτρεψε η Ομοσπονδία μας, στη  Βουλή των Ελλήνων.

Στη συνάντηση, (22/2) από πλευράς της  η ΠαΣΟΝοΠ– και ενώ διαφάνηκε από την αρχή η πρόθεση δημιουργίας κλάδου με την ένταξη σε αυτόν μόνο των νοσηλευτών πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ,ΤΕ),-με επιχειρήματα τοποθετήθηκε υπέρ του σχηματισμού ενός Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικούμε σαφώς διακριτά επαγγελματικά, βαθμολογικά και μισθολογικά δικαιώματα, στον οποίο θα εντάσσεται το σύνολο της Νοσηλευτικής Κοινότητας. Παράδειγμα στη χώρα μας Επαγγελματικών Κλάδων διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων είναι των δικαστικών, των ενστόλων κ.α

Για αυτό το λόγο, ακόμα και την 8ηΜαϊου όπου ανακοινώθηκε από τον Γεν. Γραμματέα ΔΥ κο Πρεζεράκο – με μορφή τελεσίγραφου- η άμεση κατάθεση σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η σύσταση 2 π α ρ ά λ λ η λ ω ν  Κλάδων, η Πα.Σ.Ο.Νο.Π., επισήμανε και εκείνη την ημέρα, ακόμα την ύστατη στιγμή των «τελεσιγράφων», για τους κινδύνους από την πιθανή υιοθέτηση μιας τέτοιας «διχαστικής» πρότασης και παρέθεσε τεκμηριωμένα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της δημιουργίας ενός Ενιαίου Κλάδου, όπως με συνέπεια διεκδικεί όλα αυτά τα χρόνια από το 2002. 

Θύτης ή θύμα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο (;) που δεν προχωρά σε ουσιαστική μεταρρύθμιση για το σύνολο της Νοσηλευτικής Κοινότητας.

Όσοι εμπλέκουν τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ως εμπόδιο για τη νομιμότητα ενιαίου Κλάδου -εκτός του ότι είναι ανυπόστατες- εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που σήμερα «φέρεται» εγκλωβισμένη και εκτεθειμένη απέναντι στη Νοσηλευτική Κοινότητα.

¨ Ο Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού …είναι  και νόμιμος και ηθικός!!

ΓΡ. Τ’ύπου ΠαΣΟΝοΠ