Κοζάνη   :  5/ 06 /2020     

 Προς:  Κο  Μπογιατζίδη Διοικητή 3ης  ΥΠΕ, 

Κοιν :   Υπουργό Υγείας

          ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π

    Διοικητή Γ.Ν . Κοζάνης

           Θέμα :  « Ορθολογική αντιμετώπιση του προσωπικού σχετικά με την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος  ΄΄ Σταύρου Νιάρχου ΄΄»

 Όπως σαφώς γνωρίζετε από την πανδημία του κορονωΐου η Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας δυστυχώς – σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της χώρας, – έχει υποστεί το βαρύ αυτό πλήγμα, μετρώντας έως σήμερα  160 θετικούς ασθενείς και 28 συνάνθρωποι μας να έχουν καταλήξει.

Η διαχείριση όλων αυτών των περιστατικών αντιμετωπίστηκε από τα περιφερειακά νοσοκομεία της.

Το κοινωφελές ίδρυμα ΄΄ Σταύρος Νιάρχος ΄΄ μέσω του Υπουργείου Υγείας πρότεινε να  ενισχύσει οικονομικά το προσωπικό της πρώτης γραμμής των νοσοκομείων όλης της χώρας. Η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε στο Ν.  4690/2020 ΦΕΚ Α΄ 104/30-05-2020  που στο άρθρο 49, παράγραφος 6.μεταξύ άλλων αναφέρει: ΄΄ Με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια  της εφαρμογής 1-3, ……………………….., οι επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων, ΄΄  κάτι που δυστυχώς δεν διευκρινίστηκε έως σήμερα.

Δημιουργείται έτσι το πρόβλημα ποιο προσωπικό  θα καταγραφεί  στις λίστες των δικαιούχων που ανήκουν στις επιμέρους ομάδες,  το προσωπικό να διχάζετε και να υπάρχουν  εντάσεις . Παράδειγμα οι βοηθοί θαλάμου, – που στο Γ. Ν. Κοζάνης οι 3 εξ αυτών νόσησαν κιόλας, – που ενώ  φροντίζουν για την ατομική καθαριότητα του ασθενούς και τον καθαρισμό του ξενοδοχειακού εξοπλισμού των θαλάμων νοσηλείας και ανήκουν στην νοσηλευτική υπηρεσία, να εξαιρούνται της λίστας των δικαιούχων.

Επίσης τα τμήματα των Π/Θ κλινικών Covid, ενισχύθηκαν με νοσηλευτικό προσωπικό επιμέρους τμημάτων και κάποιοι εξ αυτού του προσωπικού δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν τον ένα μήνα εργασίας σε αυτές γιατί νόσησαν,(στο Γ. Ν. Κοζάνης 2 άτομα, ) και εξαιρούνται των δικαιούχων – όπως αναφέρει το άρθρο 49 παραγρ. 2 -.

Επιπλέον το προσωπικό στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που έκανε αιμοκαθάρσεις σε  επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid ασθενείς, να εξαιρείται της λίστας των δικαιούχων.

 Ακόμη στα πλαίσια των οδηγιών της αποφυγής διασποράς και  καλύτερης αντιμετώπισης στον έλεγχο των ασθενών, με έγγραφη απόφασή σας διαχωρίστηκαν τα ΤΕΠ σε Covid και μη Covid. Στο κάθε ΤΕΠ  Covid  υπήρξαν αρκετοί ασθενείς που παρέμεναν σε αυτό, έλαβαν νοσηλεία επί πολλές ώρες, έως να γίνει ο πλήρης εργαστηριακός  έλεγχος και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, να ελεγχθεί το δείγμα του τεστ  του κορονωΐου και πολλοί εκ των ασθενών υπήρξαν θετικοί. Στο Γ. Ν. Κοζάνης μία εκ των νοσηλευτριών του νόσησε κιόλας.

Πως λοιπόν να εξαιρεθεί η κάθε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ή το κάθε ΤΕΠ Covid από τα τμήματα νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το προσωπικό αυτού από τη λίστα των δικαιούχων; Πώς να εξαιρεθεί το προσωπικό που δεν πρόλαβε να συμπληρώσει τον τουλάχιστον ένα μήνα εργασίας σε κλινική Covid γιατί ενδιάμεσα νόσησε; Πώς να εξαιρεθεί το προσωπικό του Αναισθησιολογικού τμήματος που ήταν παρόν και εκτεθειμένο σε αερόλυμα σε κάθε διασωλήνωση και μεταφορά προς διακομιδή  επιβεβαιωμένου κρούσματος  ή το προσωπικό του γραφείου λοιμώξεων;

 Επίσης οι τραυματιοφορείς που ανήκουν στην νοσηλευτική υπηρεσία και διακίνησαν όλα αυτά τα περιστατικά να εξαιρούνται της λίστας.

Κατόπιν αυτών – με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, – παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, τους εμπλεκόμενους Διοικητές και τον Υπουργό Υγείας και  αποστείλετε εγγράφως στα νοσοκομεία της Περιφέρειάς, μας ποιοι θα είναι οι εργαζόμενοι που θα περιλαμβάνονται στις επιμέρους κατηγορίες των δικαιούχων,  ώστε ισότιμα και αντικειμενικά να μην αδικηθεί κανείς εκ του προσωπικού.

    Επισυνάπτεται  πίνακας καταγραφής νοσούντων από κορονοΐο ανά περιφέρεια από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ( 04/06/2020 )

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                        Η Γραμματέας

Καραλιμάνης Στέφανος                                             Αντωνιάδου Χαρούλα