Αθήνα,6 Οκτωβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: «Αναβολή των εκλογών της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας»

Ο Υπουργός Υγείας είναι ο εποπτεύων υπουργός της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) η οποία ως γνωστόν είναι ΝΠΔΔ. Η εν λόγω Ένωση έχει προκηρύξει εκλογές για τις 2 Νοεμβρίου 2020 σε όλη την επικράτεια, δια των περιφερειακών της τμημάτων, με φυσική παρουσία των μελών της. Να σημειώσουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, είναι υποχρεωτική βάσει των διατάξεων του Ν 3252/2004.

Τα μέλη της ανέρχονται σε 42.000 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου της.

Σε μια εποχή που η πανδημία του κορονοϊού έχει ανοδική πορεία και τα κρούσματα των νοσούντων αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, θεωρούμε ανεύθυνη τη στάση σας, να επιτρέπετε δηλαδή τη διενέργεια εκλογών δια ζώσης, ειδικά για την επαγγελματική κατηγορία των νοσηλευτών. Τόσο ουσιαστικά, όσο και συμβολικά, μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα ακυρώσει στην πράξη τις σκληρές θυσίες των πολιτών που δοκιμάζονται από την πανδημία και υφίστανται τα περιοριστικά μέτρα που εσείς θεσπίσατε ως απαραίτητα. 

Η συρροή χιλιάδων νοσηλευτών στα εκλογικά τμήματα στις 2 Νοεμβρίου, μια εποχή  ιδιαιτέρως κρίσιμη για την ορθή διαχείριση της πανδημίας, θα αποτελέσει μέγιστο σφάλμα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Σημειώνουμε μάλιστα, ότι η ΕΝΕ με ανακοινώσεις που εμφανίζονται πρώτες στην ιστοσελίδα της www.enne.gr , απαγορεύει στα μέλη της να προσέρχονται στα γραφεία τους προκειμένου να ανανεώσουν την συνδρομή τους ή για οποιαδήποτε άλλη εργασία και τους υποχρεώνει να το κάνουν διαδικτυακά… Το ίδιο πράττει και για το επικείμενο συνέδριό της στις 15 Οκτωβρίου, το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πώς λοιπόν εξηγείται αυτή την αντίφαση, από τη μια τα μέλη να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δια ζώσης;

Κύριε Υπουργέ, η λύση είναι η αναβολή των εκλογών της ΕΝΕ (κάτι παρόμοιο έχει ξαναγίνει το 2011 για άλλους λόγους) και η διενέργειά τους σε κλίμα ασφάλειας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

                                   Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ως εποπτεύων Υπουργός  προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές στην ΕΝΕ με ασφάλεια, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα δυσλειτουργίας των Νοσοκομείων της χώρας δια της αυτοπρόσωπης διενέργειας  των εκλογών, όπως προγραμματίζεται.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Μιχαηλίδης  Ανδρέας

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Βαρδάκης       Σωκράτης

Δρίτσας           Θεόδωρος

Καφαντάρη     Χαρά

Μάλαμα           Κυριακή

Μάρκου           Κωσταντίνος

Πούλου             Γιώτα

Σκουρολιάκος  Παναγιώτης  (Πάνος)

Τζούφη              Μερόπη

Γρ. Τύπου ΠαΣΟΝοΠ