Παγκόσμια συνδιάσκεψη Global Nurse United – GNU όπου συμμετείχε και η ΠαΣΟΝοΠ ως μέλος το 2017 αποφασίστηκε η 8η Μαρτίου « Ημέρα της Γυναίκας» να αποτελεί ημέρα διαμαρτυρίας κατά της εργασιακής βίας ενάντια στο Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης  διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες  τότε ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το  1908, 15.000  γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης , διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου, καλύτερους μισθούς και  μείωση του εργασιακού τους ωραρίου. Το 1910 μια γυναίκα η Κλάρα Ζέτκλιν , που ήταν η αρχηγός του  γυναικείου τμήματος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, πρότεινε να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε όλες τις χώρες.

Πότε θα το αντιληφθεί η ηγεσία του υπουργείου εργασίας και γενικότερα το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι η διασφάλιση ενός νομοθετικού πλαισίου αλλά και η δυνατότητα καταγραφής καταγγελιών και η διερεύνηση τέτοιων φαινομένων λειτουργεί εποικοδομητικά στις εργασιακές σχέσεις ειδικά  στους εργαζόμενους Νοσηλευτές/τριες αλλά και αποτρεπτικά σε τέτοια φαινόμενα βίας (λεκτικής, σωματικής, συναισθηματικής) σε όσους επιλέγουν να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές.

ΠαΣΟΝοΠ – Ίδρυση Παρατηρητηρίου κατά της εργασιακής βίας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα φαινόμενα βίας σε βάρος λειτουργών της Υγείας γενικότερα, αλλά κυρίως σε βάρος του Νοσηλευτικού Προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ/ΠΕΔΥ, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) απέστειλε σχετικό υπόμνημα από το 2017 στις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, διεκδικώντας την ίδρυση Παρατηρητηρίου κατά της εργασιακής βίας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Φαινόμενα βίας (λεκτικής, σωματικής ,ψυχολογικής – συναισθηματικής, σεξουαλικής)  ή και κίνδυνοι στον επαγγελματικό χώρο των νοσοκομείων δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θλιβερό προνόμιο της χώρας μας, ωστόσο, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, λαμβάνουν μέτρα προστασίας ολοένα και περισσότερο, αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβλέπουν αυστηρότατες  κυρώσεις σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.

Θεωρούμε λοιπόν ότι για να περιοριστούν – αν όχι να εκλείψουν – τέτοια φαινόμενα, κρίνεται απαραίτητη η ίδρυση  Παρατηρητήριου κατά της βίας στο Νοσηλευτικό Προσωπικό, ώστε να προστατευθούν οι συνάδελφοί μας από ενέργειες οποιασδήποτε μορφής βίας στον εργασιακό χώρο είτε προέρχονται από συναδέλφους, είτε από άλλες επαγγελματικές ομάδες εντός του χώρου εργασίας, είτε από ασθενείς και συνοδούς ασθενών και ας είναι αυτό η αρχή για μια σειρά άλλων επαγγελμάτων που τυγχάνουν παρόμοιας απαράδεκτης μεταχείρισης.

Για την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού θεωρείται δεδομένο ότι η διασφάλιση ενός νομοθετικού πλαισίου αλλά και η δυνατότητα καταγραφής καταγγελιών και διερεύνησης τέτοιων φαινομένων θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στις εργασιακές σχέσεις, αφού θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενους Νοσηλευτές/τριες αλλά και αποτρεπτικά σε τέτοια φαινόμενα βίας (λεκτικής, σωματικής, συναισθηματικής) σε όσους επιλέγουν να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές.

Γρ. Τύπου ΠαΣΟΝοΠ