Γράφει ο Ρίζος Ριζόπουλος

Πρώην πρόεδρος της ΠαΣΟΝοΠ.

Η λάσπη και το κάρο.

Μεγάλωσα σε χωριό. Εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του 70 τα κάρα είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται αφού τα τρακτέρ έπαιρναν σιγά, σιγά τη θέση τους.

Τα θυμάμαι όμως. Θυμάμαι, ότι όταν με τον παππού μου το κάρο φορτωμένο ως απάνω κολλούσε στη λάσπη, ποτέ μα ποτέ ο παππούς δε μαστίγωνε το άλογο, παρά μόνο πηδούσε από τη θέση, του έδινε σε μένα τα γκέμια δίπλα στο άλογο και εκείνος έσπρωχνε μαζί με το ζώο και μένα να το ξεκολλήσουμε από τη λάσπη.

Άλλοτε ξεφόρτωνε ένα μέρος του φορτίου και μόλις ξεπερνούσαμε το λασπώδες έδαφος το ξαναφόρτωνε…

Σήμερα ο παππούς μου δεν είναι ζωντανός και τα κάρα μπορεί και εύχομαι να υπάρχουν σε κάνα λαογραφικό μουσείο, ή σε ασπρόμαυρες κιτρινισμένες φωτογραφίες σε άλμπουμ ιδιωτικά…

Οι λάσπες, τα κάρα, οι αμαξηλάτες, τα φορτία, τα άλογα ή ακόμη και τα βόδια όμως υπάρχουν…

Ναι μην απορείτε υπάρχουν…

Είναι τα νοσοκομεία μας που έχουν κολλήσει στο βάλτο της πανδημίας είναι η κυβέρνηση με τις επιτροπές της σε θέση αμαξηλάτη, είναι οι ασθενείς σε θέση φορτίου είναι και τα άλογα ή τα βόδια το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας δηλαδή που πασχίζει δυστυχώς μόνο του να ξεκολλήσει το καρό από τη λάσπη.

Αντί ο αμαξηλάτης να κατέβει από το κάρο ή από το καλάμι που έχει αμφότερα καβαλήσει, να συνδράμει τον ιδρώτα των αλόγων, να ξεφορτώσει το φορτίο των ασθενών με νέα νοσοκομεία να ζεύξει και άλλα άλογα και βόδια στο καρό, εκείνος χτυπά με τη βουκέντρας τα ζωντανά,  όταν από κόπο ιδρώτα και δυστυχώς θάνατο στριγκλίζουν διαμαρτυρόμενα.

Αντί να δημιουργήσει καινούριες κλίνες ΜΕΘ, κόβει κορδέλες σε κλίνες που υπάρχουν αλλά δεν έχει ανθρώπους να τις δουλέψουν.

Αντί, λοιπόν, να προσθέσει νέα ζωντανά στο σύστημα, ζεύει και άλλες φορτωμένες άμαξες, μαστιγώνει τα υποζύγια για να ξεκολλήσουν, για μια ακόμη φορά το κάρο, από τη λάσπη.

Πόσες φορές νομίζετε ότι μπορεί να το πετύχει;

Αγαπητοί αμαξηλάτες όταν το κάρο παραμείνει για ώρες στις λάσπες και οι ανθρώπινες ψυχές εξαθλιωμένες πεθαίνουν καθημερινώς χωρίς να τους δίνουμε ή να καθυστερούμε να τους δώσουμε τις φροντίδες που τους πρέπουν να ξέρετε ότι αυτό θα βουλιάξει και μαζί με αυτό θα λερώσετε και εσείς τους ποπούς σας στις λάσπες.

Δεν φταίει ποτέ το καρό ούτε τα υποζύγια, όταν το καρό πέφτει στις λάσπες.

Πάντα ο αμαξηλάτης φταίει. Και το μαστίγιο δεν είναι η λύση. Η λύση είναι αμαξηλάτης και υποζύγια και το φορτίο να συνεργαστούν για να ξεκολλήσουμε το κάρο από τη λάσπη.

Προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, σημαίνει νέα άλογα ζεμένα,

Νέες ΜΕΘ σημαίνει μικρότερο φορτίο.

Εμβολιασμοί και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σημαίνει μικρότερο φορτίο.

Περισσότερα τεστ από δημόσιους φορείς και όχι ατομικά σημαίνει ιχνηλάτηση και στοχευμένα  μέτρα εκεί όπου χρειάζονται επομένως λιγότερο φορτίο.

Οι λάσπες πάντα θα υπάρχουν.

Τα κάρα πάντα θα κολλάνε σε αυτές.

Πάντα όμως υπάρχει τρόπος να ξεκολλήσουν..

Όσες φορές και αν μας κόλλησε το καρό στη λάσπη πάντα ο παππούς το έφερνε πριν νυχτώσει στο σπίτι.

Σήμερα οι ευθύνες βαρύνουν τα κάρα, τα υποζύγια και ποτέ τον αμαξηλάτη.

Να ξέρετε ότι όσο πιο πολύ μαστιγώνετε τα υποζύγια τόσο πιο πολύ το καρό θα βυθίζεται στη λάσπη.

Και όσο με νομοθετικές αλχημείες ο αμαξηλάτης βάζει στο απυρόβλητο τον εαυτό του άλλο τόσο οι νοήμονες αντιλαμβάνονται ότι όλο το φταίξιμο είναι δικό του.

Γιατί όχι μόνο γνώριζε ότι ο δρόμος θα έχει λάσπες, όχι μόνο είδε αρχικά με τους κόπους των υποζυγίων του, ότι το κάρο αρχικά ξεκόλλησε από τη λάσπη , αλλά και γιατί είχε όλο το χρόνο όταν ο δρόμος ήταν στεγνός να φροντίσει τα υποζύγια, να ξεφορτώσει το φορτίο σε περισσότερα κάρα, αλλά εκείνος ανέμελα νόμιζε ότι οι λάσπες δε θα ξαναβρεθούν στο δρόμο του και ότι τα άλογα πάντα θα τα καταφέρνουν.

Υπογράφω ως άλογο με λογική και λόγο.

Γιατί βόδι δε θα αφήσω κανέναν να με νομίσει….