Γεώργιος Τσόλας: Από το εθνικό σύστημα υγείας λείπουν 50.000 νοσηλευτές.

Νεκταρία Καρακώστα

Μόλις 20 λεπτά ανά ασθενή μπορεί να αφιερώσει ο νοσηλευτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα στο 8ωρό του, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Health Μatters ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, κ. Γεώργιος Τσόλας, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για το σύστημα υγείας: “Θα έλθει και τέταρτο κύμα πανδημίας και άλλη πανδημία στη συνέχεια. Αν δεν πάμε σε μία διαδικασία να σχεδιάσουμε, πάλι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και θα είμαστε ένα βήμα πίσω”.

Η η Ελλάδα διαθέτει 3,2 νοσηλευτές ανά 1.000 άτομα πληθυσμού την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 9,1 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Νοσηλευτές ήρωες “Η πανδημία ήλθε να αναδείξει θέματα που η κοινωνία είχε σε δεύτερη μοίρα σχετικά με τους νοσηλευτές.

Η κοινωνία αναγνώρισε τους νοσηλευτές και τους χαρακτήρισε σύγχρονους ήρωες. Η πολιτεία στηρίχτηκε στην πλάτη του νοσηλευτικού προσωπικού”, τόνισε ο κ. Τσόλας ζητώντας “την επόμενη μέρα, οι νοσηλευτές να έχουν θέση στο τραπέζι της συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ”.

Οι νοσηλευτές μπήκαν σε αυτή την πανδημία χωρίς να είναι εκπαιδευμένοι. “Έβλεπαν και έπρατταν. Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν είχαμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των νοσηλευτών, κάτι που έχει άμεση σχέση και με τα εξαντλητικά ωράρια, τις βάρδιες… Μόνιμη σκέψη στο μυαλό του νοσηλευτών ήταν το πώς θα σωθούν ζωές.

Η φροντίδα είναι στο DNA της νοσηλευτικής και με αυτό ως γνώμονα πορευτήκαμε”. Οι Έλληνες νοσηλευτές στη διάρκεια της πανδημίας βίωσαν burnout, βίωσαν δευτερογενές μετατραυματικό στρες, κοινωνικό ρατσισμό. “Ειδικά στην τρίτη περίοδο της πανδημίας, οι νοσηλευτές δεν προλάβαιναν να πενθήσουν. Όταν καθημερινά βιώνεις τον θάνατο, χρειάζεσαι ένα χρονικό περιθώριο για να το διαχειριστείς.

Οι νοσηλευτές, και ειδικά αυτοί που ήταν σε ΜΕΘ, δεν προλάβαιναν να πενθήσουν. Αυτό δημιουργεί στρες και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας, κυρίως επικουρικοί, να παραιτηθούν”, εξήγησε ο κ. Τσόλας.Την ίδια ώρα, 2.000 νοσηλευτές νόσησαν ενώ 15 έχασαν τη μάχη με τον ιό.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο link που ακολουθεί:

Γρ. Τύπου ΠΑΣΟΝοΠ